Zegt 'n dochter nee, dan bedoelt ze ja

Onrust onder de Dutch Daughters. Britse moeders zijn opdringerig in Maastricht, IJmuiden en Eijsden.

De saneringen van Corus stuiten al langer op verzet bij de directie van de Nederlandse afdeling in IJmuiden. Deze week is ook het verzet op gang gekomen tegen Britse moeders bij telecombedrijf Libertel en bij kunststoffabrikant EVC.

Telecomreus Vodafone onderhandelde vier weken lang met dochter Libertel over een voorgenomen bod van 11 euro per aandeel, een premie van 1 procent op de gemiddelde beurskoers in de week voorafgaand aan die gesprekken. Gistermiddag kwam het hoge woord van dochter Libertel eruit: het bod is te laag, maar directie en commissarissen – of wat daarvan over is – zijn toch bereid volledig mee te werken.

De bestuursvoorzitter en drie van de vijf commissarissen bij Libertel hielden zich de afgelopen weken afzijdig vanwege hun ,,afhankelijke positie'', maakte het bedrijf gisteren bekend. Bankier Godfried van der Lugt deed dat een paar jaar geleden ook als commissaris van de Nationale Investeringsbank. Alleen dan iets rigoureuzer. Hij schortte al zijn activiteiten als commissaris op tijdens een bieding vanwege een belangenconflict en meldde dat vooraf, niet achteraf. Laurus-commissaris Eric Albada Jelgersma trad vorig jaar volledig terug omdat hij een bod op het supermarktbedrijf te laag vond. Dat deed hij overigens een maand na een eerste akkoord hierover.

Aangescherpte wetgeving voor de procedures bij fusies en overnames dwingt bestuurders om zich voortaan uit te laten over biedingen. Bestuurders van pvc-fabrikant EVC wilden zich deze week ,,neutraal'' opstellen tegenover het bod van de Britse grootaandeelhouder in verband met hun belangenconflict. Maar dat ging niet door. De beurstoezichthouder dwong de partijen tot een standpunt. Het resultaat: het bestuur beveelt het bod op de pvc-fabrikant aan voor beleggers met een horizon van twee tot drie jaar. Maar beleggers die met een langere tijdhorizon beleggen moeten hun stukken niet verkopen. Twee commissarissen volgen de schizofrene aanbeveling van het bestuur. De derde commissaris beveelt het bod van de Britse moeder niet aan.

Nederlandse bestuurders worstelen met de kleur die zij sinds kort verplicht moeten bekennen tijdens een biedingsstrijd. Dat is lastig als de baas biedt. De dappere strijders bij Libertel en EVC hebben een halfslachtige oplossing gevonden. Wel tegenstribbelen, maar niet de conseqeunties daarvan trekken: écht verzet bieden in het belang van de onderneming en anders aftreden.

    • Jeroen Wester