Vondst Van Gogh in Japan

In Japan is een schilderij gevonden dat volgens het Van Gogh Museum toegeschreven kan worden aan Vincent van Gogh. Het gaat om een ongesigneerd portret in olieverf van een boerenvrouw.

Het schilderij is afkomstig uit de nalatenschap van de Japanse kunstenaar Kazumasa Nakagawa, die in 1991 is overleden. Deze kunstcollectie werd vorig jaar door een familielid van Nakawaga aangeboden aan het Japanse veilinghuis Shinwa Art Auction. Wanneer en waar Nakawaga het schilderij heeft aangeschaft is onbekend.

Shinwa Art Auction meende in eerste instantie dat het om een vervalsing ging en schatte de waarde van het schilderij op 10.000 yen (circa 85 euro). Afgelopen maand besloot Shinwa-directeur Yoichiro Kurata het werk toch op te sturen naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Volgens Kurata heeft het Van Gogh Museum twee dagen geleden na röntgenonderzoek vastgesteld dat het om een originele Van Gogh gaat. Het schilderij is nu ruim drie miljoen yen (circa 26.000 euro) waard en wordt vandaag door het veilinghuis te koop aangeboden.

Saskia Beukers, woordvoerster van het Van Gogh Museum, bevestigt dat het schilderij in Amsterdam is geweest, maar wil verder geen mededelingen doen over het schilderij of de verkoop ervan. ,,Dat is iets tussen de eigenaar en het veilinghuis'', aldus Beukers.

Het schilderij meet 41 bij 35 centimeter en is vermoedelijk gemaakt tussen november 1884 en mei 1885, een periode waarin Van Gogh vele boerenportretten schilderde. De schilder verbleef toen in Nuenen.

Afgebeeld is een donker profiel van een fronsende boerin van middelbare leeftijd met een wit mutsje op haar hoofd. Het schilderij zou in de jaren vijftig twee keer zijn gerestaureerd, waardoor de kwaliteit verminderde. Veel van de originele penseelstreken van Van Gogh zijn overgeschilderd. Het verklaart waarom het werk, naar Van Gogh-maatstaven, betrekkelijk weinig waard is.