Verslaggever Etty

Een paar weken geleden deed Elsbeth Etty in haar wekelijkse rubriek de wereld kond van een door haar beleefd voorval in Amsterdam. Een moslima, met kinderwagen en kind, werd zonder enige aanleiding door twee joggers uitgemaakt voor `tering Bin Laden teef'. Kennelijk was Etty geschokt de toenemende verharding van het maatschappelijk klimaat in ons land. Hirsi Ali draagt aan dat laatste in belangrijke mate bij.

Groot was dan ook mijn verbazing te lezen dat Etty de critici van Hirsi Ali zonder meer indeelt aan de foute kant. Beseft Elsbeth Etty nog steeds niet dat de schofferende wijze waarop de op het VVD-schild geheven Hirsi Ali zich uitlaat over moslims koren op de molen is voor het minder fijnzinnige autochtone deel van de natie, dat, aangemoedigd door haar, nog meer reden ziet om het allochtone deel van de samenleving de hoek in te schoppen? Wellicht dat Elsbeth Etty, al fietsend door de stad, de lezers van NRC Handelsblad kan blijven berichten over de minder aangename gevolgen van de omhelzing van Hirsi Ali door de VVD en het intellectuele grachtengordel-establishment. Dan krijgt haar digitale goed-fout denken iets meer nuance.