Verbruggen hekelt dubbele moraal anti-dopingburo

Hein Verbruggen heeft stevige kritiek geuit op de bijzondere behandeling die vooral Noord-Amerikaanse profbasketballers en ijshockeyers genieten als ze worden betrapt op doping. Hij deed dat in een brief aan Dick Pound, de Canadese voorzitter van het WADA. In de nieuwe code die door het mondiale anti-dopingbureau volgende maand in Kopenhagen waarschijnlijk wordt aanvaard, is volgens de Nederlandse voorzitter van de internationale wielrenunie sprake van discriminatie. Het WADA accepteert volgens Verbruggen te gemakkelijk dat sommige internationale sportbonden geen enkele juridische zeggenschap hebben over bijvoorbeeld de topspelers die in de NBA of NHL actief zijn. Hetzelfde geldt voor tennissers. ,,Als bij de Spelen van Athene twee atleten worden betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen, kan de strafmaat totaal verschillend zijn. Een wielrenner kan een schorsing van twee jaar tegemoet zien, wat een forse beknotting is van zijn carrière'', meent Verbruggen. ,,Een Amerikaanse basketballer daarentegen mag alleen niet meedoen aan de WK, als hij dat al van plan was. In de competitie mag hij gewoon blijven spelen.''