Van de straat

Een, hooguit twee keer per jaar hoor je een nieuw, onbekend nummer dat je onmiddellijk opnieuw wilt horen als het is afgelopen. `Nu Flow' van Big Brovaz is zo'n nummer. De zang van de meisjes, het pakkende refrein, de vette akkoorden, het gerap van de jongens dat nu eens niet ontaardt in eindeloos geouwehoer – alles klopt aan dit nummer. Zelden is een titel ook zo passend als voor dit nummer: `Nu Flow' is een vloeiende samensmelting van hiphop en arrenbie die eeuwig zou kunnen doorgaan maar die jammer genoeg na een paar minuten tamelijk abrupt ophoudt.

Wie zijn Big Brovaz? Drie zwarte jongemannen (Flawless, J-Rock en Randy) en drie zwarte vrouwen (Dion, Cherise en Nadia) uit alle hoeken van de wereld die nu in Londen wonen. Ze zijn samengebracht door de producer Skilzz en Fingaz die als duo al de naam `Big Brovaz' droegen. Zo'n wordingsgeschiedenis doet vermoeden dat Big Brovaz de zoveelste synthetische popgroep is, waarvan de leden door een platenmaatschappij zorgvuldig op uiterlijk zijn geselecteerd en nummers moeten zingen die eerst zijn onderzocht door marketingsbureaus. Maar dit is niet het geval: Skilzz en Fingaz zijn twee jonge, Londense hiphop- en arrenbie-liefhebbers die locale, Zuid-Londense talenten in `eigen beheer' liedjes laten opnemen en op cd zetten. Van hun eerste compilatie met nummers van underground-hiphop- en arrenbie-groepen verkochten ze op straat en bij optredens zo'n 2.000 stuks.

Van Big Brovaz' debuut `Nu Flow' hebben ze er nu ongetwijfeld meer verkocht: het nummer staat al wekenlang hoog in de Nederlandse Top 40 en op tv is de bijbehorende clip dagelijks vaak te zien. Die clip is al net zo aanstekelijk als het nummer zelf. De zes van Big Brovaz, die inderdaad zo van de straat lijken geplukt, dansen en playbacken in een coulissenachtige omgeving met verstrooide theaterattributen. Af en toe veranderen ze op een knutselachtige manier in skeletten en aan het eind van de clip gaat een van de meisjes in zo'n goochelkist met metalen platen die haar halveren. De clip heeft de sfeer van een pretentieloos, klein circus dat alleen een boa en ezel als dieren heeft. Niets-aan-de-hand muziek in een niets-aan-de-hand-decor – meer is `Nu Flow' niet, maar juist daarom is de clip een verademing in de eindeloze parade van borsten en billen die de meeste zwarte muziek vergezelt.

    • Bernard Hulsman