Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Oud-minister-president Dries van Agt praat over de vastberadenheid van de Nederlandse regering ten aanzien van de dreigende oorlog in Irak. Ned.3, 12.07-13.00u.

Andere ogen. Een aantal buitenlandse correspondenten in Nederland discussieert over het Nederlandse onderwijs en de ontwikkelingshulp van multinationals aan steden in de derde wereld. Ned.1, 16.20-16.50u.

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht: Riverside Conversations. Gesprek over de toekomst van de economie met als gastheer de Amerikaanse investeerder Jim Rogers en als gasten de Amerikaanse olie- en economie-expert Daniel Yergin, onder meer adviseur van het Witte Huis, en de Zwitserse investeerder en Azië-kenner/historicus Marc Faber, die al dertig jaar in Hongkong woont en werkt. Ned.3, 21.03-22.00u.

Dokwerk: Journeys with George. Amerikaans reisverslag uit 2000 waarin de republikeinse presidentskandidaat George W. Bush wordt gevolgd. Regisseuse Alexandra Pelosi, telg uit een democratische familie, interesseert zich meer voor de persoon Bush dan voor de politicus. Ned.3, 22.40-24.00u.

AMUSEMENT & KUNST

Vrije geluiden. Naar aanleiding van het overlijden van de Nederlandse componist Peter Schat de registratie van zijn Etudes voor piano en Orkest opus 39 en het Arch music for St. Louis door het Radio Filharmonisch met medewerking van pianist Jean Yves Thibaudet. Verder opnames van Schat waarin hij vertelt over zijn muzikale voorbeelden en zijn toonklok. Ned.3, 11.00-12.00u.

Kunst moet zwemmen. Schrijver Hafid Bouazza en zangeres Miranda van Kralingen over elkaars werk en Theo Olof over zijn Concertgebouworkest. Verder een debat over Irak en kunstenaars naar aanleiding van de de film Babylon, Bach en Boney M, van Peter Sackman. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Slot van een tweeluik over voorlopers van Cleopatra: Arsinoë II, Berenice II en Arsinoë III. Deze koninginnen van de Nijl waren betrokken bij machtswellust, intrige, moord en incestueuze relaties. Ned.1, 19.00-20.00u.

Gebroeders Van Es - Hokjesgeestigheden. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.40-22.40u.

FILM

Det nya landet/The New Country (Geir Hansteen Jorgensen, 2000, Zweden). Mede door Lukas (Fucking Amal, Together) Moodysson geschreven televisiefilm is een humanistische roadmovie over een 11-jarige Somalische vluchteling en een oudere lotgenoot uit Iran. Op weg door Zweden komen ze o.a. een schoonheidskoningin tegen. Ned.3, 14.00-16.07u.

. Star Trek: First Contact (Jonathan Frakes, 1996, VS). Imposante special effects zijn belangrijker dan het verhaal in achtste speelfilm naar de oorspronkelijke tv-serie van Gene Roddenberry. De Next Generation o.l.v. Captain Picard (Patrick Stewart) moet het in zijn eentje opnemen tegen de ultieme vorm van intergalactisch kwaad: de Borg, half-organisch-cybernetische wezens die elk andere levensvorm in zich opslorpen. BBC2, 18.15-20.00u.

. Mars Attacks! (Tim Burton, 1996, VS). In de met sterren bezaaide sciencefiction-pastiche is de werkelijke hoofdrol weggelegd voor de Marsmannetjes: groengehersende turfjes die niet alleen oorlogszuchtig zijn, maar ook dol op sick jokes. Wie niet opziet tegen een flinke dosis meligheid, ziet een zeer geestige film met cameo-rollen van Jack Nicholson, Glenn Close, Pierce Brosnan, Michael J. Fox, Tom Jones en vele anderen. Yorin, 21.00-23.00u., met reclame.

Other People's Money (Norman Jewison, 1991, VS). Bedaarde romantische komedie over Wall Streets hebzucht en fatsoen, door routinier Jewison. Financieel genie Danny DeVito wil het ouderwetse familiebedrijf van Gregory Peck overnemen. De laatste zet zijn stiefdochter annex advocate Penelope Ann Miller in. Yorin, 23.55-1.40u., met reclame.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1994, VS). Psychologische thriller naar roman van Stephen King laat Kathy Bates excelleren als gedesillusioneerde excentriekelinge die na vijftien jaar haar dochter Jennifer Jason Leigh weerziet en misschien wel haar werkgeefster, een rijke weduwe, heeft vermoord. BBC1,. 23.55-2.05.u.

. Das Leben ist eine Baustelle (Wolfgang Becker, 1997, Duitsland). Mede door Tom Tykwer (van Lola rennt) geschreven, postmoderne grotestadskroniek. Tegen de achtergrond van Berlijnse bouwwerken-in-wording tobben een straatzangeres en een beenhouwer met de liefde en het leven. Charmant, en vol komische intermezzi. ARD, 0.05-1.55u.

RADIO

OVT. In het eerste uur een terugblik op de eerste rock & roll-danswedstrijd in Nederland, in februari 1957. Verder aandacht voor de twee weken geleden overleden historicus Hugh Trevor-Roper wiens reputatie werd geschaad door de publicatie van de zogenaamde Hitler-dagboeken. In het tweede uur onder meer historicus Pieter Koenders over het onderzoek naar vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog en reportage over de legendarische voetballer Jan Klaassens. Radio 1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Onder meer een gesprek met journaliste Stella Braam over haar boek Tussen gekken & gajes en aandacht voor het theaterstuk Een cursus Turks voor beginners van vier Turks-alevitische vrouwen. 747AM, 13.02-15.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Vertaler Wolther Kassies vertelt over De geboorte van de goden en Werken en dagen (Athenaeum-Polak & Van Gennep) van de Griekse schrijver Hesiodos die leefde rond 700 v. Chr. Verder Jona Lendering over de stad Rome en communicatietrainer Jac Vroemen over de schoonheid van haiku-gedichten. 747AM, 23.00-24.00u.