Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de grote anti-Irak-demonstraties in Duitsland en een gesprek met de Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Jaap de Hoop Scheffer over de Nederlandse opstelling in het conflict. Ned.2, 18.20-19.05u.

Knevel op zaterdag. Ruime aandacht voor de crisis rondom Irak en een reportage over het wapentuig dat door Amerikanen en Britten op dit moment de Golfregio wordt binnengebracht. Verder aandacht voor de kerk Victory Outreach, waar verslaving door gebed en zonder medische begeleiding wordt genezen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Het Lagerhuis. Debat over de bewijzen van de Amerikaanse minister Powell en over vrouwen in topfuncties. Ned.3, 21.03-22.00u.

Nova. Onder andere een gesprek met de KPN-topman Ad Scheepbouwer over mobiele telefonie en de problemen in zijn onderneming. Ned.3, 22.20-23.05u.

Heilig vuur. Aan de vooravond van de Nederlandse VN-missie in Afghanistan gesprekken met zwaar getraumatiseerde vredessoldaten uit eerdere uitzendingen. Sommige vredessoldaten ontspoorden en kwamen met justitie in aanraking. Ned.1, 22.50-23.20u.

DOCUMENTAIRE

Trust me, I'm a politician. Reportage over imagoproblemen waarmee Engelse politici kampen. BBC2, 20.10-21.10u.

Zij gelooft, zij niet. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.20-23.52u.

SPORT

Tennis. Rechtstreeks verslag van het dubbelspel in de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Zwitserland, met het dubbelspel tussen Paul Haarhuis-Martin Verkerk en Roger Federer-George Bastl. Zondag zijn de laatste enkelspelen, tussen Sjeng Schalken en Roger Federer, en Raemon Sluiter en Michel Kratochvil. Ned.1, 13.50-17.00u.

WK schaatsen. Verslag van het WK allround uit Gotenburg. Ned.2, 11.50-17.35u.

FILM

. The Great Escape (John Sturges, 1962, VS). Succesrijke en spannende oorlogsfilm over de pogingen van geallieerden om massaal een Duits krijgsgevangenenkamp te ontvluchten. Klinkende rolbezetting met o.a. Steve McQueen, James Coburn, Donald Pleasance. V8, 20.15-23.20u.

. The Ten Commandments (Cecil B. DeMille, 1956, VS). Vermaarde all-star-spektakelfilm over het leven van Mozes en de uittocht uit Egypte, via de Rode Zee. Met Charlton Heston, Yul Brynner e.a. RTL5, 20.30-0.30u., met reclame.

The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999, VS). Overbodige re-treat van Norman Jewisons thriller uit 1968. Steve McQueen en Faye Dunaway moesten wijken voor Pierce Brosnan en Rene Russo als respectievelijk kunstdief en verzekeringsagente die iets van hem wil. BBC1, 22.00-23.45u.

Se7en (David Fincher, 1995, VS). Voormalige reclamefilmer Fincher maakte een geforceerd vormgegeven formule-film waarin rechercheur Morgan Freeman en zijn jonge collega Brad Pitt op zoek zijn naar verknipte seriemoordenaar die overtreders van een der zeven hoofdzonden genadeloos pleegt af te straffen. Modieuze gewichtigdoenerij over het Kwaad. Net5, 22.15-0.30u., met reclame.

. Thunderheart (Michael Apted, 1992, VS). Plichtmatig geschreven maar zinvolle thriller over onderzoek naar moord op een Sioux-indiaan in de adembenemende `Badlands' van South Dakota. FBI-agent Val Kilmer loochent aanvankelijk zijn eigen indiaanse bloed. Ned.3, 23.05-1.05u.

Kick (Lynda Heys, 1999, Australië). Volgens de Internet Movie Database alleen in IJsland, en dan nog op video uitgebrachte variatie op Billy Elliott. Middelbare scholier annex rugby-speler heeft geheime passie voor balletdansen. Ned.1, 23.52-1.23u.

. Feeling Minnesota (Steven Baigelman, 1996, VS). Debuutfilm over twee eeuwig twistende broers (Vincent D'Onofrio en Keanu Reeves) deinde gemakzuchtig mee op het succes van de Nouvelle Violence van Quentin Tarantino, maar ademt tegelijk een aantrekkelijke troosteloosheid. Cameron Diaz, als bruid van de een, behoort tot de conflictstof. Ook met Courtney Love, als serveerster bij wie je je hart kunt uitstorten. Ned.2, 0.15-1.47u.

RADIO

Tema. Discussie over de vraag of klokkenluiders een wettelijke bescherming verdienen. Aan de uitzending doen mee arbeidsjurist bij de FNV Rik van Steenbergen, Kamerlid voor GroenLinks Ineke van Gent en Fred Spijker die het twintig jaar geleden opnam voor de echtgenote van een militair die door een ondeugdelijke mijn overleed. 747AM, 14.02-15.00u.

Talen en culturen. Eerste van een serie van zes uitzendingen over Cuba. Vanmiddag met zanger Gregorio Hernández en Kees van Kortenhof, oprichter van de stichting Glasnost. 747AM, 16.02-17.00u.

Mickey Huibregtsen in gesprek. Astronaut Wubbo Ockels praat over de ramp met ruimteveer Columbia. Business Nieuws Radio, 16.02-17.00u.

Peter Schat. Aandacht voor het werk van de afgelopen maandag in Amsterdam overleden componist Peter Schat. Onder de gasten zijn dirigent Hans Vonk, hoboïst Han de Vries, librettist Lodewijk de Boer en Jo Elsendoorn, voormalig directeur van het Holland Festival. Verder klinkt muziek van Schat, o.a. To You, de Eerste symfonie en de opera Aap verslaat de knekelgeest. Radio 4, 19.00-24.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de 25-jarige fotografe Petra Stavast die recentelijk de Steenbergenprijs, een stipendium voor jonge aanstormende fotografen ontving. Zij praat over schoonheid, rauwheid, communiceren via de camera en haar ambities. Radio 1, 0.04-1.00u.