Stroomnetten zijn sterk verouderd

De Nederlandse stroomnetten zijn sterk verouderd en moeten de komende tien jaar voor een groot deel vervangen worden. De stijging van de stroomstoringen sinds medio jaren negentig, is al voor een deel te wijten aan de veroudering van de netten.

Dit zegt hoogleraar hoogspanningstechnologie J.J. Smit van de TU Delft vandaag in deze krant. Hij is adviseur van de grote stroombedrijven bij het verbeteren en vernieuwen van de netten. Ook is hij verbonden aan het elektriciteitsinstituut Cigré in Parijs waarin stroombedrijven uit 52 landen gegevens over netbeheer uitwisselen.

Uit Cigré-data blijkt, aldus Smit, dat componenten van stroomnetten gemiddeld dertig jaar oud worden. Tien procent van de Nederlandse netten is hier nu al voorbij, nog eens veertig procent passeert de komende tien jaar deze kritische grens, aldus Smit.

Volgens de hoogleraar zijn er mogelijkheden de grote vervangingsvraag relatief goedkoop op te lossen, maar worden deze wegens geldgebrek niet genoeg gebruikt. Hierbij sporen stroombedrijven zwakke plekken in netten met sensoren op, zodat niet de complete netten vervangen hoeven te worden. Dit wordt al ,,summier'' toegepast bij netbeheerders als Nuon, Eneco en TenneT, zegt Smit. De aanvangsinvesteringen zijn echter hoog. Bedrijven hebben hiervoor geen geld omdat de tarieven voor netbeheer te laag zijn. ,,Het is bekend dat een forse groei van de stroomuitval dreigt, maar de bedrijven krijgen geen mogelijkheden daarop in te spelen.''

De koepel van stroombedrijven EnergieNed beaamt dat de stroomnetten de komende jaren voor een deel wegens veroudering vervangen moeten worden. EnergieNed gaat echter uit van een langere levensduur van de netten, veertig tot zeventig jaar, en verwacht mede daardoor dat er voldoende geld voorhanden is om de vervanging te betalen. Ook Nuon, de grootste netbeheerder, voorziet geen stijging van de stroomstoringen. Smit zegt dat de bedrijven, die hij zelf adviseert, het probleem van de verouderde netten niet aan de orde stellen omdat de materie ,,zeer gevoelig'' ligt.

De hoogleraar zegt ook dat in ,,bijna alle bedrijven'' storingsmonteurs onvoldoende toegerust worden voor het bestrijden van storingen. Hij noemt dit ,,onverantwoord'' en schrijft het probleem toe aan reorganisaties. Drie weken geleden werd bekend dat Eneco-medewerkers hierover alarm hadden geslagen.

De PvdA wil in de huidige formatiebesprekingen voorstellen institutionele beleggers te laten investeren in publieke voorzieningen zoals de stroomnetten. Dat zegt het Kamerlid Crone, in de formatie een van de naaste adviseurs van PvdA-leider Bos. ,,Als inderdaad het stroomnetwerk zo verouderd is, dan zou ons voorstel goed kunnen helpen om de noodzakelijke investeringen te doen.''

stroomuitval: pagina 2

voorziening: pagina 13

    • Tom-Jan Meeus
    • Herman Staal