Sportvissers in Paterswolde: De otter was nooit uitgestorven

De otter was in Nederland nooit uitgestorven. Dat beweren drie inwoners van Paterswolde in Groningen. Zij zeggen de afgelopen vijftien jaar regelmatig otters waar te nemen bij het Paterswoldse Meer. ,,Prachtige beesten'', zegt de 75-jarige sportvisser Frits van Maanen. Herkennen is eenvoudig, zegt hij. ,,Een lang beest met vier poten, een lange staart en een mooie kop met snorharen.'' Ook de 78-jarige Philip ter Steeg uit Paterswolde, sportvisser, en de 68-jarige eigenaar van een onlangs gesloten camping, Geert Hartlief, zeggen otters te hebben gezien. Ter Steeg: ,,Ik weet wat ik heb gezien. Brutaal en toch lief, dat is een otter. Ik praat geen onzin.''

De bevindingen staan haaks op officiële mededelingen van het ministerie van LNV en van wetenschappers dat de otter vijftien jaar geleden is uitgestorven. ,,De laatste eenzame otter werd op 17 september 1988 in de buurt van Joure door een auto doodgereden'', staat op de website die is opgezet bij de start van een herintroductieprogramma van de otter. ,,Wij hebben nooit eerder meldingen gehad'', zegt de woordvoerder van LNV. ,,We gaan de waarnemingen onderzoeken.''

Vorig jaar zomer werden de eerste buitenlandse otters uitgezet door toenmalig staatssecretaris Faber (Natuurbeheer). Er zijn nu vijftien otters uitgezet in Friesland en de kop van Overijssel. Twee daarvan zijn dood en drie worden vermist. Deze verliezen zijn niet ongebruikelijk, meldt otteronderzoeker Hugh Jansman van bureau Alterra, dat de herintroductie begeleidt.

Het uitsterven van de otter wordt beschouwd als een blamage voor het waterrijke Nederland. Volgens Jansman doet de mogelijke aanwezigheid van otters in Paterswolde niets af aan het belang van de herintroductie. En hij moet het eerst nog eens zien. Jansman: ,,Heel vaak zijn otterwaarnemingen moeilijk te interpreteren. Ik vraag me ook af hoe het mogelijk is dat zodra er otters worden uitgezet er vrij snel een wordt doodgereden, zoals vorige week, maar dat een paartje met jongen al vijftien jaar bestaat zonder dat een dier wordt doodgereden.''

Volgens Jansman zijn er eerder meldingen van otters geweest, in Zuid-Limburg, bij Emmen en in de Gelderse Poort. Het gaat dan om dieren die ofwel de laatste uit de Nederlandse populatie zijn, ofwel uit de Ardennen of uit Oost-Duitsland zijn gekomen.

Medewerkers van de Stichting Otterstation in Leeuwarden en van natuurorganisatie It Fryske Gea gaan de waarnemingen in Paterswolde nader onderzoeken.