Soriba Kouyaté: Live in Montreux

Op de kora, de 21-snarige harpluit uit West-Afrika, wordt meestal landelijk akoestisch gespeeld. Zo niet door de in Dakar geboren maar al jaren in Europa wonende Soriba Kouyaté, die met Live in Montreux zijn derde cd voor het Duitse label ACT aflevert. Hij elektrificeerde de harpluit waardoor die zich staande kan houden temidden van luidere instrumenten. Ook met zijn repertoire paste Kouyaté zich aan. Op deze cd staan traditionals uit het Madingo-gebied (Senegal/Mali/Guinée) maar ook klassiekers als `Autumn Leaves' en `All Blues' .

Beide songs werden geleend van het repertoire van Miles Davis, een begrijpelijke zaak gezien de gastrol van trompettist Matthieu Michel, die er zonder zijn voorbeeldte imiteren lekker fel tegenaan gaat.

Het resultaat is lustig swingende fusion-jazz waarin ook Kouaté's vaste maatjes Linley Marthe (basgitaar) en Joël Allouche (drums) uitstekend uit de verf komen.

Soriba Kouyaté: Live in Montreux (ACT 9414-2, Distr. Choice Music)

    • Frans van Leeuwen