Sneeuwuil

,,Zeldzame verschijning bij ons in de wintermaanden'', staat in Zien is kennen! over deze spookachtige, geheimzinnige broedvogel uit de poolstreken van het noordelijk halfrond. Het is de licht gebandeerde, verder smetteloos witte sneeuwuil met gesluierd gezicht, waarin helgele ogen flonkeren die dwars door je heen branden. Deze wintergast is laatst in Nederland op fatale wijze achtervolgd door een horde vogelliefhebbers, schandelijk. De echte liefhebber laat zich niet opjutten, maar verrassen; hij is stil en waakzaam, elk zintuig gespannen.

De sneeuwuil is een bewoner van open, boomloze vlakten; hij mijdt bossen, de stad en stenen gebouwen. Zijn poten met zwarte klauwen zijn dicht bevederd. Deze witte nachtvogel die met geruisloze wiekslag in het fluweelduister jaagt is, inderdaad, een wezen uit de andere wereld. Dat heeft schrijfster J.K. Rowling van Harry Potter goed gezien.

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks