Sluiting azc's valt slecht bij gemeenten

Gemeenten hebben teleurgesteld en soms boos gereageerd op de aankondiging van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om een groot aantal asielzoekerscentra vervroegd te sluiten.

Het COA wil dinsdag pas openbaar maken hoeveel asielzoekerscentra er in totaal worden gesloten en wanneer dat precies gebeurt, maar de gemeenten zijn eind deze week al ingelicht. Zo is al bekend dat in Groningen, Friesland en Drenthe in totaal zo'n 4.350 opvangplaatsen verdwijnen, zowel in reguliere asielzoekerscentra (azc's) als in aanvullende opvangcentra (avo's). Ook in andere delen van het land sluiten centra of wordt het aantal opvangplaatsen drastisch beperkt. Tot en met 2004 gaan ten minste zeventien azc's dicht.

De Groningse gemeenten Stadskanaal en Slochteren onderzoeken of de financiële gevolgen van sluiting van de azc's binnen hun gemeentegrenzen verhaald kunnen worden op het COA. In Stadskanaal werd anderhalf jaar geleden een opvangcentrum geopend, waar plaats was voor 600 asielzoekers. Het contract met het COA liep tot mei 2006. Volgens wethouder J. Warris heeft de gemeente een miljoen gulden geïnvesteerd in voortgezet onderwijs voor kinderen van boven de twaalf van asielzoekers. ,,We hopen dat geld te verhalen op het COA.''

Burgemeester S. Hartkamp van Sneek zegt dat de aankondiging van sluiting hem rauw op het dak viel. ,,Vorig jaar is het contract met het COA nog met vijf jaar verlengd.'' Het gemeentebestuur legt zich dan ook op voorhand niet neer bij sluiting. Wethouder R. Koster van Kollumerland zegt ,,zeer teleurgesteld'' te zijn over sluiting van het azc in Kollum. Hij vreest voor het verlies van enige tientallen arbeidsplaatsen. ,,Ook de hele infrastructuur van vrijwilligers binnen kerk en samenleving zakt in elkaar.'' Koster hoopt dat het COA Kollum een permanent centrum gunt. ,,We hebben de grond daarvoor al gekocht.''

In de gemeente De Bilt wordt de aanvullende opvang in het dorpje Groenekan gesloten. Het centrum moet al binnen een maand dicht, zo heeft het COA besloten. De verantwoordelijk wethouder in De Bilt, M. Dekker, reageert ontgoocheld. ,,Dit besluit komt als een donderslag bij heldere hemel.'' De gemeente was juist met het COA in onderhandeling over omvorming van de avo tot volwaardig azc.

Er zijn ook gemeenten die begrip tonen voor de beslissing van het COA. Zo komt voor wethouder H. Hafkamp van Leeuwarden het dichtgaan van De Bonkevaart, een van de oudste asielzoekerscentra van Friesland, niet als een verrassing. Het centrum stond al op de nominatie voor sluiting. ,,Voor vluchtelingen zelf is het het vervelendst, omdat ze hier al zijn ingeburgerd en nu weer moeten verhuizen. Voor de werkgelegenheid is het evenmin gunstig.''

In de gemeente Zwartewaterland wordt een jaar eerder dan gepland het asielzoekerscentrum in Hasselt gesloten, terwijl het azc in de kern Genemuiden op de nominatie staat gesloten te worden. ,,Wij begrijpen de economische afweging. Wij werken tenslotte ook met gemeenschapsgeld'', zegt een woordvoerder van de gemeente.