Protest tegen sluiting van hoogovens bij Luik

Ruim 5.000 fabriekarbeiders betoogden gisteren tegen de plannen in 2006 twee hoogovens te sluiten in het Begische Seraing, nabij Luik. Door de sluiting van de fabrieken van het voormalige Cockerill-Sambre, tegenwoordig in handen van Arcelor, zouden 1.700 banen verloren gaan.

Die komen bovenop de 27 procent van de locale beroepsbevolking, die al werkloos is. In de jaren zeventig werkten in de regio nog 40.000 Belgen in de staalindustrie. Dat zijn er nu nog maar 6.000. Na de mogelijke sluiting zijn daarnaast nog eens indirect 5.000 arbeidsplaatsen bij toeleveranciers in gevaar.

De betogers riepen leuzen tegen de directie van Arcelor en lokale politici, scholen en winkels hadden uit sympathie met de werknemers gedurende de hele dag hun deuren gesloten.

Arcelor, 's werelds grootste staalproducent, wil zich concentreren op vestigingen aan zee, die als gevolg van vervoer over water lagere transportkosten hebben. De Belgische industriebonden vrezen dat daarom op de langere termijn ook de koudwalserij in Seraing dichtgaat. Dat zou het einde betekenen van de Luikse staaltraditie.