`Oplage Tartt wél 770.000'

De totaal verkochte oplage van de roman De verborgen geschiedenis van Donna Tartt is wel degelijk rond de 770 duizend exemplaren. Dat zegt Robbert Ammerlaan, de directeur van De Bezige Bij, in reactie op een column van de Amsterdamse hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert. In het deze week verschenen tijdschrift Literatuur betwijfelde Kuitert onlangs de door Ammerlaan opgegeven verkoopcijfers. Dat deed zij onder meer aan de hand van de bestsellerlijsten die de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek jaarlijks publiceert.

Sinds het boek van de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt in 1993 verscheen, heeft uitgeverij Ambo-Anthos ongeveer 450.000 exemplaren van De verborgen geschiedenis verkocht en De Bezige Bij 75.000. Uitgever Chris Herschdorfer (Ambo-Anthos) acht het desgevraagd niet waarschijnlijk dat de verkoop van Engelstalige edities zo hoog was dat de totale verkoop boven de 750 duizend boeken zou komen, maar volgens Bezige Bij-directeur Ammerlaan is dat wel degelijk gebeurd: ,,Al in 1993 zijn er zestigduizend exemplaren van de geïmporteerde hardcover verkocht. Daarna zijn er nog verschillende andere Engelstalige edities van The Secret History geweest, waaronder een die speciaal voor de Nederlandse markt was gemaakt.''