Onverwachte groei werkgelegenheid VS

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is vorige maand onverwacht verbeterd. Dat heeft de Amerikaanse overheid gisteren bekendgemaakt.

De werkloosheid daalde in januari met 0,3 procentpunt tot 5,7 procent, terwijl het aantal betaalde banen, met name in de dienstensector en de bouw, de grootste stijging liet zien in twee jaar, namelijk 143.000. Tegelijkertijd groeide de gemiddelde werkweek met zes minuten van 34,1 tot 34,2 uur. Een toename van de werkweek geldt veelal als een voorbode voor verdere banengroei.

,,We zijn er nog niet uit, maar de situatie lijkt wel te zijn gestabiliseerd'', concludeert Diane Swonk, econoom bij Banc One in Chicago. De afgelopen twee jaar zijn in de VS in totaal twee miljoen banen geschrapt. Warenhuis Kmart en de detailhandelaar Circuit City maakte recentelijk nog massa-ontslagen bekend.

De financiele markten reageerden aanvankelijk positief op het nieuws uit Washington, totdat een nieuwe waarschuwing voor terreuraanslagen tegen de Verenigde Staten de beurzen weer naar beneden drukte.

Geen van de economen op Wall Street had de grote daling van de werkloosheid alsmede de opmerkelijke banengroei voorspeld. In december schrapte het Amerikaanse bedrijfsleven immers nog 156.000 banen, zo bleek uit het onlangs naar boven gecorrigeerde cijfer van het ministerie van Werkgelegenheid. Kritische Amerikaanse economen wijzen erop dat de nieuwe werkloosheidscijfers niet definitief zijn, en dat het aantal nieuwe banen in werkelijkheid lager ligt door de seizoenscorrectie die statistici toepassen na het hoogseizoen in december.

Een ander overheidsraport liet zien dat Amerikanen minder vaak rood staan of gebruikmaken van creditcards dan eerder. De daling van het consumentenkrediet met 4 miljard, ofwel 2,75 procent op jaarbasis, was de grootste sinds de zomer van 2000. Zij duidt op terughoudendheid bij consumenten, mogelijk veroorzaakt door de dreigende oorlog in Irak en de wankele economie.

Voorraden bij groothandelaren, zo meldde het ministerie van Handel, namen bovendien toe met 0,8 procent tot 287,26 miljard dollar. Analisten denken dat de hogere voorraden samenhangen met het tegenvallende kerstseizoen. Ook het hamsteren van olie, met het oog op een mogelijke oorlog in Irak, droeg bij aan de verandering.