Makelaars: prijzen dalen tot tien procent

De prijzen van woningen en kantoren zullen de komende twee jaar tot tien procent dalen. Dat zeggen de bestuurders van Nederlands grootste makelaars, Meeùs en DTZ Zadelhoff.

Volgens directievoorzitter J. Boertjes van Meeùs ,,zijn de huidige vraagprijzen zwaar overtrokken. Huizenverkopers overdrijven met irreële prijzen. De uiteindelijke verkoopsommen zullen niet zelden uitkomen op 90 procent van die prijs.'' Meeùs is met 125 vestigingen marktleider op de Nederlandse woningmarkt.

Bestuursvoorzitter B. Hobbelink van DTZ Zadelhoff, Nederlands grootste makelaar op het gebied van bedrijfspanden, zegt in deze krant dat ,,mensen die de laatste twee jaar een pand gekocht hebben, zich moeten realiseren dat ze de eerste tien procent die ze aflossen alleen maar doen om terug te komen op een normaal prijsniveau''. DTZ Zadelhoff heeft de afgelopen twee jaar enkele duizenden woningen en appartementen in grote pakketten verkocht.

Het is voor het eerst dat makelaars in dergelijke bewoordingen de noodklok luiden over de verslechterende omstandigheden op de onroerendgoedmarkt. De brancheorganisatie voor makelaars NVM stelde vorige maand nog te rekenen op een ,,geringe prijsstijging in een ontspannen markt''.

Wel was uit NVM-cijfers al gebleken dat de verkoopprijzen van de duurste woningen uit de verschillende segmenten in het laatste kwartaal van 2002 met 0,7 procent waren gedaald. Twee weken geleden werd op basis van Kadastercijfers bekend dat voor het eerst sinds acht jaar de gemiddelde huizenprijs gedaald was met 1,2 procent. Meeùs en DTZ Zadelhoff baseren hun uitspraken op eigen marktonderzoek en cijfers van NVM, Kadaster en het Centraal Planbureau.

interview: pagina 14

    • Freek Staps