Koerswinst dankzij Irak

Ik heb eenmaal in mijn leven met succes aandelen gekocht: Netscape, later overgenomen door AOL. Nu zie ik weer een kans om flink winst te maken. Aangezien de dreigende oorlog in Irak grote economische consequenties heeft, overweeg ik in olieaandelen te gaan. In NRC Handelsblad van 27 januari las ik dat de oliemarkt vrij is in de hele wereld. Daaruit concludeer ik dat ik bijvoorbeeld kan speculeren dat de aandelen Koninklijke Olie hoger staan bij het uitbreken van de oorlog. Doe ik er verstandig aan een klein deel van mijn geld in olie te stoppen? Momenteel staat al mijn spaargeld op de bank tegen een redelijk lage rente, waarover ik ook nog eens een flink percentage aan belastingen moet afdragen.

(J. T.)

De koers van een aandeel is speelbal van onvoorspelbare factoren. Zo daalde niet zo lang geleden het aandeel Koninklijke Olie fors, alleen omdat het als niet-Amerikaans bedrijf geen deel meer uit zal maken van een toonaangevende index. Niemand wist dat. De olieprijs en de wereldeconomie beïnvloeden de koers, evenals het beurssentiment en de koers van de dollar ten opzichte van andere belangrijke valuta. Enfin: wat al niet. U pikt er slechts één factor uit. Maar tegen de tijd dat onervaren beleggers als u wakker worden, hebben professionele beleggers en handelaren al lang een positie opgebouwd en bent u te laat. Het lijkt mij een vorm van incident beleggen, ofwel gokken.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl

    • Adriaan Hiele