Jackson woedend na interview

,,Ik voel me volkomen verraden'', zei popster Michael Jackson woensdag in een verklaring, na het uitgebreide tv-portret dat de Britse journalist Martin Bashir van hem maakte. De documentaire werd deze week in Groot-Brittannië, Nederland, Australië en de VS uitgezonden – in Engeland keken 14 miljoen mensen, in Nederland 1,5 miljoen (tegen een half miljoen naar het interview met Saddam Hoessein, gelijktijdig uitgezonden). Jackson vindt dat Bashir geen integer portret van hem heeft gemaakt. We zagen de zanger op zijn afgesloten landgoed Neverland, in huis, in Las Vegas en in Berlijn. We kregen de (gemaskerde) drie kinderen van de teruggetrokken popster te zien. Hij vertelde over zijn gemiste jeugd als kindsterretje en zijn fascinatie voor Peter Pan, de jongen die nooit volwassen wordt. De zanger, ooit verdacht van misbruik van jongetjes, vertelde dat hij nog steeds (kansarme) kinderen op zijn landgoed met kermis ontvangt. Soms slapen ze ook bij hem, in hetzelfde bed als de popster. Bashir liet weten dat ongelooflijk te vinden, na alle beschuldigingen van misbruik. Jackson hield vol dat het allemaal onschuldig is. Hij is boos dat de suggestie van kindermisbruik gewekt wordt. Hij is ook boos dat zijn kinderen zo uitgebreid in beeld komen. Kinderrechtenorganisaties hebben schande gesproken van het feit dat Jackson het bed deelt met kinderen. Maar de moeder van twee van zijn kinderen, Debbie Rowe, liet weten dat Jackson een liefhebbende vader is die kinderen niet misbruikt. De ophef is het tegendeel van wat Jackson met het interview beoogde: hij vertrouwde Bashir, omdat die een imago-verbeterend tv-interview met wijlen prinses Diana maakte. De ingezakte verkopen van Jacksons platen zijn omhooggeschoten na het interview.

    • Paul Steenhuis