Händel: Vioolsonates

Als een vet varken, met een lange snuit onder zijn krullenpruik, zó zit Händel op een oude Engelse spotprent achter het orgel. Händel, een fenomenaal orgelvirtuoos, steekt in een zwaar fluwelen pak met brede manchetten. Zijn dikke kont rust op een enorm wijnvat. We zien hier de zeer welgedane Händel, wereldberoemd in het 18de eeuwse Londen, succesvol componist van tientallen opera's die hij presenteerde in zijn eigen theater. Händels enige probleem was zijn wisselvallige relatie met de toenmalige royals, hun uitgaansgedrag was wegens de omvangrijke entourage financieel van doorslaggevend belang.

Tussendoor componeerde Händel zijn leven lang sonates voor viool en klavecimbel. Violist Hiro Kurosaki en klavecinist William Christie spelen er zeven van uit de periode 1708-1750 en het staat niet eens vast dat ze allemaal ècht van Händel zijn. Maar de muziek is fantastisch, virtuoos en beknopt. De afzonderlijke delen zijn indringende miniatuurtjes. Het kortste, bovendien een langzaam Adagio, duurt slechts 42 seconden, je kunt de noten bijna turven.

Händel: Vioolsonates Virgin Veritas 5 4554 2

    • Kasper Jansen