Gokken op lagere prijzen

Wij kunnen een nieuwbouwwoning kopen voor 175.000 euro, vrij op naam. Nu huren we voor 270 euro per maand. Ons spaarsaldo bedraagt 80.000 euro. Gezien onze gezinssamenstelling kunnen we nog twee jaar blijven wonen in ons huurhuis. Wat is wijsheid? Nu kopen, een zo laag mogelijke hypotheek afsluiten en een groot deel van ons spaargeld in het huis stoppen? Of nog twee jaar huren en langer sparen? De beslissing om te kopen moet snel genomen worden.

(M. te O.)

De huidige markt van koophuizen is een kopersmarkt, want die bepalen de prijzen. Wanneer u nog twee jaar wacht, is de kans groot dat u een vergelijkbaar huis voor een lagere prijs koopt. Onder meer omdat er dan mensen gaan verhuizen en van hun huis af moeten, tegen een lagere prijs, wanneer de daling voortzet. Of omdat mensen zo'n huis om speculatieve redenen hebben gekocht en er niet vanaf komen. Door even te wachten, loopt u ook de kinderziekten van een nieuwbouwhuis mis, want die geneest de eerste koper.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl

    • Adriaan Hiele