EUFORIE: Mark McGwire

In de zomer van 1998 zorgden de Amerikaanse honkballers Mark McGwire en Sammy Sosa voor veel spanning bij de baseballfans. Als ze zo bleven slaan zou het legendarische record van Roger Maris, die in de competitie van 1961 61 homeruns sloeg, er wel eens aan kunnen gaan. McGwire won. Op 7 september joeg The King of the Swing de bal voor de 61ste keer dat seizoen over het hek van het speelveld. Een dag later sloeg McGwire, speler van de St. Louis Cardinals, opnieuw de bal (veel) meer dan 122 meter weg. Aan het slot van de competitie stond de teller op 70 (Sosa 66). Het was het resultaat van zijn swing. Hij had iets meer dan 1,3 seconde nodig om te beslissen of hij wel dan niet zou slaan en als hij het deed kon hij tijdens de slag met zijn knuppel een snelheid van meer dan 155 kilometer per uur ontwikkelen. Eind 2001 stopte hij. Zijn knieën maakten een einde aan 17 seizoenen honkbal in de Major League. Hij sloeg in die tijd 583 homeruns, waarmee hij vijfde op de ranglijst werd. Nummer 1 is de `beste honkballer aller tijden', Hank Aaron met 755 homeruns (in 23 seizoenen). Maar McGwire scoorde gemiddeld ruim 34 homeruns per seizoen, iets meer dan één meer dan Aaron deed. McGwire was erg populair. Tien fans wist hij voor altijd aan zich te binden. Zij bemachtigden op de tribune de ballen waarmee hij Maris' record evenaarde en verbeterde. De meeste ervan zijn verkocht voor veel, heel veel geld. Voor de bal waarmee McGwire zijn 70ste sloeg werd 2,7 miljoen dollar betaald.

Dit is het 26ste deel in een serie over vreugde in en rond de sport.

    • Quirien van Koolwijk