Engeland gedwongen in Harare te cricketen

Het beroep van de Engelse cricketbond om de komende WK-wedstrijd tegen Zimbabwe te verplaatsen van Harare naar Zuid-Afrika, is gisteren in Kaapstad afgewezen door een rechter die zich daarmee achter het standpunt van de internationale cricketfederatie ICC heeft geschaard. De Engelse bond had om verplaatsing van het op donderdag 13 februari te spelen duel gevraagd wegens de politieke en sociale onrust in Zimbabwe.

Het organisatiecomité van het WK cricket had het eerste verzoek donderdag van de hand gewezen. De Engelse bond ging daarop in beroep, maar liep gisteren wederom tegen een negatief oordeel op. De bond heeft verklaard de heikele kwestie aan de spelers voor te zullen leggen. Die mogen zelf beslissen of ze het duel in Harare willen spelen. Indien ze zich terugtrekken voor de wedstrijd, wordt Zimbabwe tot winnaar uitgeroepen. Eind vorige maand al lieten de Engelse spelers bij monde van hun captain Nasser Hussain weten weinig te voelen voor een bezoek aan het door president Robert Mugabe met harde hand geregeerde land.

De Nederlandse cricketers spelen hun wedstrijd tegen Zimbabwe ook in het land zelf. De bond heeft geen verzoek ingediend het duel te verplaatsen en is bereid in Zimbabwe te spelen na toezeggingen van de ICC dat de ploeg niets te vrezen heeft.

ICC-directeur Malcolm Speed liet na het oordeel van de rechter weten begrip te hebben voor de Engelse bedenkingen. Om de ploeg enigszins tegemoet te komen, beloofde hij het verblijf van de Engelsen in Zimbabwe zo kort mogelijk te houden. Naar verwachting beslissen de spelers vandaag, mede op basis van adviezen van veiligheidsexperts, of ze wel of niet naar de hoofdstad Harare gaan. Mocht de ploeg besluiten tot een boycot, dan gaat de overwinning op basis van de reglementen naar Zimbabwe en is Engeland in groep A op voorhand veroordeeld tot een inhaalrace.

Australië speelt eveneens in Zimbabwe, en wel op 28 februari in Bulawayo, de tweede stad van het door politieke tegenstellingen verscheurde land. De titelverdediger heeft nog geen besluit genomen. Intern voeren de Australiërs nog overleg. Nieuw Zeeland heeft weinig trek in het spelen van een duel in Kenia, sinds de bomaanslagen in het Oost-Afrikaanse land. Maar officials van 's lands cricketbond hebben nog geen officieel standpunt ingenomen.

Het WK begint vandaag met een openingsceremonie in Zuid-Afrika. Morgen staat in Kaapstad het eerste duel op het programma: Zuid-Afrika tegen de West Indies.