De week

ZOUDEN ZE in het Witte Huis er niet mesjogge van worden? Voor zijn kwaadaardigheid draagt Noord-Korea het ene bewijs na het andere aan. Voor Iraks kwade trouw kan de regering-Bush de `smoking gun' maar niet vinden. Tegenover Noord-Korea berust zij in haar onvermogen. Tegenover Irak, dat zij eveneens lid van de `as van het kwaad' heeft gemaakt, berust ze niet.

Wat als straks Noord-Korea zijn dreigement uitvoert en een `totale oorlog' begint? Gekkenwerk? Van Saddam wordt gezegd dat die berekenend, van Kim Jong Il dat die onvoorspelbaar is, alsof dat niet nog gevaarlijker is.

DE AMERIKAANSE dichotomie weerspiegelt zich op de beurzen. Anders dan het Iraakse, houdt het Noord-Koreaanse gevaar de wereldeconomie niet bezig. Noord-Korea heeft geen olie, houdt de olieprijzen niet hoog. Toch zal, als Kim Jong Il toeslaat, dat ernstiger repercussies hebben dan de oorlog tegen Irak.

Zou het Witte Huis daar plannen tegen maken? Of heeft het, net als voor een bevrijd Irak, nauwelijks een plan? En loopt het met Irak straks af als met het bevrijde Afghanistan, dat weer 's werelds topleverancier van verdovende middelen geworden is? Overigens over de kwaliteit niets dan lof, zeggen kenners.

PRESIDENT BUSH heeft een begroting bij het Congres ingediend, die een recordtekort voor de VS belooft. De beginjaren van Reagan lijken teruggekeerd, toen hij de belastingen verlaagde en de defensieuitgaven verhoogde. Toen trapte Paul Volcker, de voorganger van Alan Greenspan, op de rem, waardoor de rente omhoogschoot.

Met zijn nieuwe belastingverlaging lijkt Bush het reusachtige Amerikaanse spaartekort van de private naar de collectieve sector te verplaatsen. Zou 't helpen?

Tien Nobelprijswinnaars Economie, onder wie veel Keynesianen, hebben samen met 390 andere Amerikaanse economen, de plannen van Bush aangevallen. ,,U maakt het tekort groter dan dat onder uw vader.'' Dat zal hard aankomen.

VENEZUELA ZEGT dat het zijn olieproductie weer voor een belangrijk deel heeft hersteld, maar dat gelooft buiten Venezuela niemand. De olie-export zou misschien hooguit voor een derde weer op gang zijn gebracht.

De oliemaatschappijen profiteren intussen van de dure olie. Shell behaalde in het laatste kwartaal van het vorige jaar 46 procent meer nettowinst vergeleken met het jaar daarvoor.

Oud-premier Kok wordt commissaris bij Shell, net als bij ING. Olie en gas, verzekeren en bankieren, hij zal er verstand van hebben.

IN DUITSLAND

stijgt de werkloosheid dramatisch snel. Al 4,6 miljoen Duitsers zitten zonder werk, dat is 11,1 procent van de beroepsbevolking. Dat is ongecorrigeerd voor seizoensinvloeden, maar ook zonder die invloeden is de werkloosheid scherp gestegen. En zet die trend zich door, en niets wijst er op dat de Duitse economie verbetert, dan kampen de sociale kassen straks met reusachtige tekorten.

Arm Duitsland. Het heeft zichzelf gegijzeld met een veelbekritiseerde kanselier. Maar de Hema doet er goede zaken. Twee vestigingen nog maar, maar als de Duitser de Hemaworst blijft eten, dan worden dat er straks driehonderd. Terwijl de Duitser zelfs nog moet leren hoe de Nederlandse versnapering verorberd wordt: niet rauw uit de plastic verpakking.

JEAN-CLAUDE TRICHET, de centrale bankier van Frankrijk, trok bleek weg toen hij hoorde dat tegen hem tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf werd geëist wegens de affaire Crédit Lyonnais, waarvoor hij destijds als topambtenaar op Financiën medeverantwoordelijk wordt gehouden. Zijn kans om Duisenberg op te volgen slonk opeens zienderogen, leek hij met al zijn bleekheid te beseffen.

AZ WON. Het nieuwe voetbalstadion met het nieuwe winkelcomplex komt er, ondanks protesten van de winkeliers in Alkmaar die voor hun nering vrezen, en dankzij het geweld van de voetbalsupporters tegen de winkeliers. Voetbal is maatschappelijk van groot belang, zei de PvdA-wethouder.

De enige die het plan nog kan dwarsbomen is Brussel, dat Alkmaar van `staatssteun' verdenkt omdat het de grond voor één euro verkocht hoewel die 13,5 miljoen euro waard was. Voetbal maatschappelijk van groot belang? Stem PvdA in Alkmaar. Of u moet niet mesjogge zijn.

    • Paul Friese