De Hoop Scheffer: Amerikanen blijven binnen VN-spoor

De Amerikaanse regering blijft tot op heden opereren binnen het spoor van de Verenigde Naties en rekent erop dat een tweede resolutie inzake Irak er zal komen. Dat zint Nederland, dat door Washington wordt beschouwd als een bondgenoot.

Minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer zei dat gisteren in Washington na afloop van een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Powell. De Nederlandse bewindsman had vragen noch klachten te horen gekregen over het niet-tekenen door Nederland van de recente brief van acht Europese leiders, die royale steun aan de Verenigde Staten inzake Irak hadden gegeven.

Powell had volgens De Hoop Scheffer herhaald dat de VS een tweede resolutie van de Veiligheidsraad én de tweede rapportage van inspecteur Blix (14 februari) belangrijk vinden. Terwijl de bewindslieden spraken herhaalde president Bush ten overstaan van Amerikaanse verslaggevers dat hij nooit had gedacht dat een resolutie noodzakelijk was.

De eerste, resolutie 1441, spreekt duidelijke taal, aldus de president. Maar zolang een tweede resolutie in dezelfde geest wordt bereikt, heeft Bush er vrede mee. De Amerikaanse president was duidelijk voor het geval dat de Veiligheidsraad niet tot een resolutie komt, of een versie aanneemt die Bush niet bevalt: ,,Ik heb gezegd dat als Saddam Hoessein niet ontwapent, dan zullen wij een coalitie leiden om hem te ontwapenen. En dat meen ik.''

De Nederlandse minister besprak ook het verzoek van de Amerikaanse regering voor verdere Nederlandse hulp bij een eventuele militaire actie tegen Irak. Het kabinet neemt daar komende vrijdag een standpunt over in; de Kamer wordt volgende week ingelicht en moet dan zijn goedkeuring geven. Over de aard van dat verzoek bovenop het zenden van de Patriot-raketten naar Turkije kon de minister niets zeggen.

De Hoop Scheffer zei te hopen dat het Griekse EU-voorzitterschap op korte termijn de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen roept om te proberen de ,,catastrofale'' verdeeldheid ten aanzien van een mogelijke oorlog tegen Irak te helpen oplossen.

Meer intensieve inspecties, zoals Duitsland en Frankrijk hebben voorgesteld na afloop van de toespraak voor de Veiligheidsraad van Colin Powell, leek De Hoop Scheffer geen zinvolle weg meer. ,,Dat helpt niet als Saddam Hoessein besluit door te gaan met de wereld te bedotten.''