Berlijn in ban van galajurk en sterren

Deze week opende de 53ste Internationale Filmfestspiele Berlin dat duurt tot en met 16 februari. Sterren als George Clooney, Nicolas Cage, Nicole Kidman en Dustin Hoffman lopen dit weekeinde over de rode loper.

Roxie Hart wil een ster zijn. Ze droomt, danst en zingt erover. Renée Zellweger is de ster die Roxie speelt in de verfilmde musical Chicago, die deze week de 53ste Internationale Filmfestspiele Berlin opende. Maar iedereen wil alleen maar van haar weten of ze nog een keer Bridget Jones gaat spelen en nog verkering heeft met George Clooney.

Meer dan ooit draait het om sterren op het Filmfestival Berlijn. Ze buitelen over elkaar heen op de rode loper dit weekend: George Clooney, als hoofdrolspeler van Steven Soderberghs Solaris en als debuterend regisseur van Confessions of a Dangerous Mind en Nicholas Cage, die een bijzondere dubbelrol speelt in Spike Jonze's Adaptation bijvoorbeeld. Kevin Spacey, Nicole Kidman en Dustin Hoffman zijn in de stad, de boegbeelden van de Aziatische film Maggie Cheung en Tony Leung, en hoofdrolspelers van competitiefilm Hero van Zhang Yimou, komen later.

Het lijkt alsof festivaldirecteur Dieter Kosslick in zijn tweede jaar in functie heeft beseft dat Berlijn niet zonder fotografen, camera's en galajurken kan. En zo continueert Hollywood wat wel de Europese Oscar-etalage is genoemd. De Virginia Woolf-hommage The Hours, slotfilm Gangs of New York, Spike Lee's 25th Hour, het lijkt belangrijker of ze één van de Oscar-nominaties zullen krijgen, dan de uit te reiken Gouden Beren.

Dat regisseur Rob Marshall in Chicago eigenlijk de macht van de media en de corrumperende werking van het sterrensysteem aan de kaak wilde stellen, zoals hij aan een groepje journalisten vertelde, is in dit circus van ondergeschikt belang. Het Amerikaanse publiek ziet zijn film vooral als heerlijk vluchtvermaak, stelt de regisseur-choreograaf bedremmeld. Het is nog maar de vraag of ze bij de dansende moordenaressen Roxie en Velma aan Monica Lewinski en Linda Tripp moeten denken, zoals Marshall zijn actrices Zellweger en Catherine Zeta-Jones instrueerde.

Ook Nederland wist met een musical tot het hoofdprogramma door te dringen. Ja Schwester, Nein Schwester gaat woensdag in première. Costa!-ster Daan Schuurmans is tot Shooting Star uitverkoren. Hij is een van de twintig jonge acteurs die onder de noemer `nieuw Europees acteertalent' in Berlijn gelanceerd wordt. De soapacteur is een buitenbeentje tussen zijn vooral uit artfilms bekend geworden Europese collega's.

Kosslick koos Towards tolerance als motto voor zijn tweede festival. Tolerantie betekent voor hem vooral een bijdrage aan een filmkunst die `nieuwe waarden en oude wijsheden' nodig heeft. Hoe politiek die uitspraak moet worden opgevat, zal bijvoorbeeld blijken als de Duitse film Good Bye, Lenin in première gaat. Regisseur Wolfgang Becker kreeg in 1997 een eervolle vermelding voor zijn ook in Nederland gedistribueerde debuut Das Leben ist eine Baustelle. Zijn Berlijn van toen was een bouwput. Er kon nog van alles gebeuren. Nu laat hij een verstokte communiste vlak voor het vallen van de Muur in 1989 in coma raken. Als zij een klein jaar later ontwaakt probeert haar zoon haar wijs te maken dat er niets is gebeurd.

    • Dana Linssen