Asian Dub Foundation: Enemy Of The Enemy

Politieke bewogenheid is niet eens zozeer een gegeven voor Asian Dub Foundation, het is het bestaansrecht voor deze jonge Britten van Aziatische komaf. Op hun vierde album gaan ze weer tekeer tegen allerlei onrecht, van de straf die de Pakistaanse Zoora Shah uitzit wegens het doden van haar mishandelende man tot de gewelddadige manier waarop in Brazilië gevangenisopstanden worden neergeslagen. De globalisering krijgt een veeg uit de pan in de single `Fortress Europe'. Heftige breakbeats en Indiase invloeden wisselen elkaar af, maar de basis ligt toch in sinister klinkende dubreggae, waarvan de diepe baslijnen en de desoriënterende effecten een effectieve drager voor dit soort tirades vormen. Het vertrek van de jonge rapper Deedar is een gevoelig verlies, want de verschillende MC's die nu achter de microfoon staan laten de boodschap nogal eens doodslaan in drammerigheid. De stem van Sinead O'Connor, die Shahs trieste lot bezingt in `1000 Mirrors', is dan ook een dramaturgische meesterzet.

Asian Dub Foundation: Enemy Of The Enemy (Virgin)

    • Jacob Haagsma