Ama's gaan naar gastgezin

Negentien van de 35 alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) die donderdag wegliepen uit de campus in Vught, zijn gisteren ondergebracht in gastgezinnen en pensions. De zestien anderen zijn teruggekeerd in het opvangcentrum. De negentien zijn per taxi's opgehaald bij de campus, waar ze tevoren een gesprek hadden met directeur C. Wiessner en vertegenwoordigers van voogdij-instelling Nidos en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Volgens een woordvoerder van Nidos, waaronder de ama's vallen, volgt maandag een onderhoud tussen het ministerie van Justitie, het COA, de campus-directie en Nidos over de toekomst van de pubers. Het ministerie ziet ondanks de problemen geen reden te stoppen met het experiment van de campus, waar thans nog ongeveer veertig ama's verblijven.

De 35 ama's klommen donderdag over de hekken van de campus, een voormalige kazerne, en vluchtten naar het station van Den Bosch. Volgens de politie deden ze dat na een heftige woordenwisseling met directeur Wiessner, die negen van hen direct dreigde uit te zetten. De ama's beklaagden zich voorts over het strenge regime. Ze voelden zich als ,,slaven'' behandeld, zeiden ze. De ama's moeten verplichte kleding dragen en hebben naar hun zeggen een overbelast dagelijks programma.

Donderdag zwierven de ama's rond in Den Bosch. `s Nachts kregen ze onderdak in het huis van een Nigeriaanse vrouw. Volgens Nidos wil het hoofd van de campus lastige ama's onderbrengen in het asielzoekerscentrum te Deelen.