Als filmster je graf in

Maartje Duijn bezocht in hartje Hollywood een sterrenbegraafplaats. Gewone stervelingen mogen er ook liggen. Een filmploeg komt vantevoren hun leven filmen.

Zo op het oog is er niets glamourous aan het Hollywood Forever Cemetery. In omvang is het vele malen kleiner dan bijvoorbeeld Père Lachaise in Parijs. Er is geen overdaad aan groteske mausolea, en ook wat dode beroemdheden betreft kan de begraafplaats in hartje Hollywood niet aan dit Franse equivalent tippen. De Wall of Fame ademt vergane glorie: Douglas Fairbanks ligt er, Rudolph Valentino, Tyrone Powers. Ter nagedachtenis aan Jayne Mansfield ligt er alleen een steen, neergelegd door haar fanclub.

Maar wie hier een laatste rustplaats bestelt à raison van achtduizend dollar, wordt met alle egards behandeld – filmster of niet.

Geïnteresseerde bezoekers krijgen een rondleiding in golfkarretje over de met palmbomen en cypressen omzoomde lanen. Hollywood Forever levert package deals: graf en begrafenisarrangement kunnen in één keer worden aangeschaft. Bij de prijs van dat arrangement inbegrepen is een wereldwijd uniek product: de Forever LifeStory, een documentaire over het leven van de overledene. Zo'n film, aldus een Forever LifeStory-specialist, kan, mits tijdig besteld, jaren voorpret leveren voor de begrafenis.

In een klein bioscoopje dat grenst aan de begraafplaats, vertelt ze hoe zij te werk gaan. Een team van twee professionele cameramannen en een interviewer komt aan huis om samen met de klant herinneringen op te halen aan zijn of haar leven. Tussen het opgenomen materiaal worden foto's uit het familiealbum gemonteerd. De klant mag zijn favoriete muziek uitzoeken bij wijze van soundtrack.

Als voorbeeld toont ze haar eigen film. `Hollywood Forever Cemetery presents' begint die. Wat volgt is een overzicht van haar stamboom vanaf de eerste immigranten in de negentiende eeuw op de tonen van La Traviata, tot aan de introductie van haar dochter, begeleid door The Smashing Pumpkins.

Op verzoek – en tegen betaling van een surplus van enkele honderden dollars – komt de crew een paar jaar later terug om de film te updaten. `Dat kan als er nieuwe herinneringen bij gekomen zijn. Als er een kind geboren is, of een kleinkind.' Haar ervaring is dat het ophalen van herinneringen voor de camera `werkt als een catharsis: mensen realiseren zich opeens hoe belangrijk bepaalde momenten in hun leven zijn geweest.' Bij een ziekbed, voegt ze eraan toe, kan het maken van een Forever LifeStory de lijdensweg aanzienlijk verzachten.

Het resultaat wordt vertoond op de begrafenis: `Kun je geloven dat we tijdens onze begrafenisdiensten regelmatig gelach horen opstijgen?' Daarna blijft de film te bezichtigen op hun website (www.forevernetwork.com). Tot in de eeuwigheid. Daar heet de begraafplaats annex filmproductiemaatschappij tenslotte Hollywood Forever voor.

    • Maartje Duijn