Wereldtitel skiër Miller op combinatie

De Amerikaanse skiër Bode Miller is gisteren in St. Moritz wereldkampioen geworden op het onderdeel combinatie (afdaling en slalom). Eerder deze week werd Miller tweede op de Super G. Het is de eerste wereldtitel voor de Amerikaan.

De Noorse routiniers Lasse Kjus en Andre Kjetil Aamodt werden respectievelijk tweede en derde. Miller was in beide slalomruns van de combinatie de snelste. Hij slaagde erin de op de afdaling opgelopen achterstand van 2,95 seconden op de Noor Kjus om te buigen in de voorsprong van 0,07 seconden. Het was het kleinste verschil ooit op een WK skiën.

Miller werd vorig jaar tijdens de Winterspelen in Salt Lake City al tweede in de combinatie en nog eens tweede op de reuzenslalom. Deze week eindigde Miller op de afdaling slechts als zeventiende. ,,Ik had problemen met het zicht'', verklaarde hij na zijn teleurstellende race. Het was ijskoud met min zestien, het sneeuwde en er hingen mistflarden op de Corvigliapiste. Kjus had er minder last van. De 32-jarige Noor was veruit de snelste met 1.49,16. Hij nam ruim anderhalve seconde voorsprong op zijn landgenoot en drievoudig wereldkampioen en titelverdediger Aamodt (1.50,50).

Na de eerste manche van de slalom leidde Kjus, die in 1993 wereldkampioen en in 1994 olympisch kampioen werd op de combinatie, nog steeds riant. Zijn voorsprong op Miller was teruggelopen maar de marge van 1,35 seconde leek een zekere buffer op weg naar zijn vierde wereldtitel.

Miller nam in de tweede manche veel risico en dwong met zijn eindtijd van 3.18,41 de Noren Aamodt en Kjus tot krampachtige pogingen de weredltitel te veroveren. De dertigers kwamen respectievelijk 0,13 en 0,07 seconden tekort. Beiden veroverden wel hun elfde WK-medaille en evenaarden daarmee het record van de in 1997 gestopte Zwitser Marc Girardelli.

Morgen wordt de belangrijkste race, de afdaling, gehouden. Ook op dit onderdeel is Miller favoriet. Hij zal het vooral moeten opnemen tegen de Oostenrijkers Stephan Eberharter en Hermann Maier. De laatste stelde zijn plaats in het Oostenrijkse afdalingsteam pas tijdens de tweede trainingsrace veilig. De andere Oostenrijkers Josef Strobl, Klaus Kröll en Andreas Schifferer protesteerden tegen de aanwijzing van Maier. Zij vermoedden een Maier-lobby in de nationale bond en overwegen een buitenlandse licentie aan te vragen.