Verse PvdA'ers op de koffie

De PvdA in Rotterdam groeit. Nieuwe leden ontmoeten elkaar op huiskamerbijeenkomsten. ,,Wij hebben het thema veiligheid door de vingers laten glippen.''

Ze heten Petra, Paula, Frans of Marja. Ze werken in de jeugdhulpverlening, met ouderen, als beleidsmedewerker of in de sociale advocatuur. En ze hebben zich meteen na de verkiezingsnederlaag van vorig jaar aangemeld als lid van de partij, ,,als een soort statement''.

De PvdA in Rotterdam is sinds mei gegroeid met bijna vierhonderd leden. Er was een piek in mei en juni, nu melden zich nog elke maand een stuk of tien, vijftien mensen. Gisteravond was een aantal van hen op bezoek bij het Rotterdamse Kamerlid Peter van Heemst. Er was koffie, thee en taart. En verder was het een experiment. Van Heemst: ,,Ik dacht, ik schrijf iedereen aan en dan kijk ik wel wie zin heeft om te komen.'' Dat waren er ongeveer veertig, die de komende weken in groepjes van steeds een stuk of acht een avond bij elkaar zullen gaan zitten.

En dan praten ze bijvoorbeeld over op wie ze hebben gestemd bij het ledenreferendum voor de nieuwe lijsttrekker. Klaas de Vries vonden ze ,,stabiel''. Jeltje van Nieuwenhoven hadden ze ,,altijd gewaardeerd''. Maar bijna allemaal hadden ze gestemd ,,op Wouter'', die ,,dat frisse'' had gehad en ,,de goeie op dit moment'' was geweest.

Maar, vroegen ze zich gisteravond af, was het de afgelopen weken niet veel stijl en uitstraling geweest? ,,Ja, hij zei niet veel, dat is zo, het was best oppervlakkig.'' ,,Maar dat gold ook voor de andere lijsttrekkers. Het lag ook aan de interviews, steeds dezelfde vragen.''

De verkiezingsoverwinning was aan hem te danken, maar niet alleen aan hem. ,,Het kwam ook: de mensen willen geen LPF-maatschappij.'' ,,Bij Pim Fortuyn hadden ze dat nog niet door.'' ,,Ze hebben gezien dat de sfeer in de steden er niet beter op is geworden.'' ,,En als het economisch minder wordt, realiseren de mensen zich weer dat onze partij beter is in het verdelen van de ongelijkheid.''

Maar of alles nu weer goed komt? Er is wel erg veel mis in de stad. In sommige buurten is nu een groetzone ingesteld. ,,Groetzoone zeggen ze daar bij mij in de straat dan tegen.'' Maar of de mensen daarop zitten te wachten? ,,Ik denk dat ze blijer zijn met het cameratoezicht.'' ,,Wij hebben het thema veiligheid door de vingers laten glippen.'' ,,We hadden hier jaren geleden al moeten zorgen voor camera's op het station.''

Aan de andere kant: ,,Er wordt nu overal politie op afgestuurd, dat is toch ook niet goed?'' En: ,,We praten hier nu de hele tijd over veiligheid, vinden we dat dan zo'n belangrijk thema?'' ,,Nee, weet je wat ik belangrijk vind: dat het koor van mijn oma wordt opgeheven, omdat de gemeente de dirigent niet meer wil betalen.'' ,,We moeten weer meer gemeenschapszin creeren, maar hoe doe je dat?'' ,,Het begint bij de publieke diensten, die moeten het goede voorbeeld geven.'' ,,En dat doen ze niet: de woningcorporaties niet, de scholen niet, de politie niet.'' ,,We hebben de voordelen van schaalvergroting nooit zichtbaar weten te maken.''

Zeker is dat de PvdA in Rotterdam weer een ,,actieve partij'' wil worden, zoals het ook stond in een `oproep tot definitieve vernieuwing' die de leden vorige week op weer een andere bijeenkomst hebben aangenomen.

,,Het is voor ons van het allergrootste belang het vertrouwen in onze partij niet opnieuw te beschamen en de vernieuwing ook in deze stad definitief door te voeren.''

    • Gretha Pama