Texas negeert Internationaal Gerechtshof

Gouverneur Rick Perry van de Amerikaanse staat Texas heeft laten weten dat hij een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zal negeren. Dat Hof oordeelde woensdag dat de VS de executie van drie ter dood veroordeelde Mexicanen in Texaanse gevangenschap moeten uitstellen en die van tientallen anderen moeten onderzoeken. Mexico heeft de zaak van 54 in de VS ter dood veroordeelde Mexicanen vorige maand bij het hof onder de aandacht gebracht. Volgens Mexico zijn de Mexicanen tijdens de procesvoering niet gewezen op hun recht op juridische representatie door Mexico. Het Hof heeft die aanklacht gegrond verklaard. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de uitspraak van het Hof in behandeling, maar Perry vindt dat de federale overheid geen recht heeft de Texaanse rechtsgang te beïnvloeden.