Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over herbegrafenis van de tienkoppige bemanning van het marinevliegtuig dat in 1959, op weg van Nieuw-Guinea naar Nederland, neerstortte in Iran. Ned.2, 18.19-18.45u.

Vertel het ons. Reacties van internetters, luisteraars en kijkers op de mogelijke oorlog tegen Irak. Verder komt de vraag aan de orde of het Nederlandse publiek wel goed genoeg is geïnformeerd. Tevens de resultaten van een opinieonderzoek van Intomart naar deze zaak. Ned.1, 18.35-19.05.

Netwerk. Onder meer over een bedreigd gemeenteraadslid uit Emmen dat zich verzet tegen de miljoenen steun die de gemeente geeft aan de lokale voetbalclub. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Oud-Kamerlid Paul Rosenmöller praat over zijn Kamerlidmaatschap en de mogelijke oorlog met Irak. Ned.3, 22.20-23.15u.

Nieuws aan tafel. O.a. Kamerlid voor de VVD Frank de Grave en cineast Theo van Gogh discussiëren over het tv-programma waarin mensen naakt over hun edele delen praten, het groeiende aantal alleenstaanden en het `bewijs' van Colin Powell. RTL4, 22.30-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

TV-show. Gesprek met de 86-jarige Maharishi Yogi in zijn hoofdkwartier in het Limburgse Vlodorp over de `raam', het nieuwe geld dat door zijn organisaties in omloop is gebracht. Ook een ontmoeting in Parijs met de Franse acteur en zanger Patrick Bruel. Ned.2, 21.55-22.30u.

Krachtstroom. De onlangs `gescheiden' Neelie Kroes en B. Peper praten o.a. over de politiek en Ayaan Hirsi Ali. Ned.1, 0.07-0.43u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. Oud-wielrenner Joop Zoetemelk, ooit winnaar van de Tour de France, wil niet meer over wielrennen praten. Zijn grootste passie is nu het jagen op gemzen in de Franse Alpen. Ned.3, 20.55-21.15u.

FILM

Sneakers (Phil Alden Robinson, 1992, VS). Een zogeheten hi-tech caper movie (`kwajongensfilm'). Robert Redford is een computerexpert die door de Amerikaanse veiligheidsdienst wordt gedwongen met zijn half criminele vrienden een serieuze inbraak te plegen. Ook met Sidney Poitier. SBS6, 20.30-22.45u., met reclame.

Das Boot (Wolfgang Petersen, 1981, W.-Duitsland). Peperdure verfilming van Lothar-Günther Buchheims autobiografische bestseller (1973). Het verslag van het claustrofobische bestaan in een U-Boot anno 1941 werd goeddeels gezuiverd van nazistische elementen. VRT, 21.45-2.00u., onderbroken door o.a. journaal.

Extreme Measures (Michael Apted, 1996, VS). Hugh Grant als jonge, bevlogen arts in een door zijn eigen firma Simian geproduceerde medische thriller vol ethische dilemma's en met Gene Hackman als diabolische neuroloog. Yorin, 22.00-0.10u., met reclame.

The Winter Guest (Alan Rickman, 1997, Engeland/VS). Bedaard mozaïek over de vergangelijkheid van het leven volgt meerdere personages in een winters kustplaatsje in Schotland: spijbelende kinderen, verliefde pubers, een rouwende weduwe (Emma Thompson), haar moeder en twee bejaarden die begrafenissen van onbekenden bezoeken. Canvas, 23.40-1.25u.

. The Man Who Knew Too Much (Alfred Hitchcock, 1956, VS). Tegenvallende, dure remake van Hitchcocks eigen vroege succesthriller (1934) over een door ontvoering van zijn kind tot zwijgen gedwongen getuige. Met James Stewart en Doris Day, die Que Sera Sera zingt. Net5, 23.50-1.55u.

. Under the Skin (Carine Adler, 1997, Eng.). Veelgeprezen Brits drama over zusterlijke rivaliteit en rouwverwerking. Twee zusssen, Samantha Morton en Claire Rushbrook, reageren verschillend op de dood van hun moeder (Rita Tushingham). De eerste lijkt zichzelf te verliezen in seksuele uitstapjes. Ned.3, 24.00-1.25u.

. Lone Star (John Sayles, 1996, VS). Zie tv-vooraf. Ned.1, 0.43-2.52u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met oud-correspondent in het Midden-Oosten Joris Luyendijk. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van dichter Willem van Toorn in Amsterdam recensies van het boek De glimlach van Niccolo, een biografie van Niccolo Machiavelli, de grondlegger van het moderne politiek denken, en de film Bloody Sunday van regisseur Paul Greengrass. Na elven dichter Hans Groenewegen over optisch kijken dat over kan gaan in mystiek schouwen. 747AM, 22.02-24.00u.