Snelle wendingen in Halewijns lied

Telkens weer moet hij het nog kloppende, bloederige hart van een maagd bemachtigen om te veranderen in een koene ridder. Maar dat heeft Heer Halewijn er graag voor over. Want van zichzelf is hij lelijk en met wat slagkracht in zijn ledematen en een aantrekkelijk hoofd kan hij wraak nemen op de wereld die hem altijd heeft uitgelachen.

Zo gaat het verhaal dat René Groothof in Heer Halewijn vertelt, gebaseerd op de bekende Middeleeuwse ballade. Groothof lijkt bij opkomst niet direct op een heer, eerder op een maffe nar, met een zwart fluwelen lap om zijn nek, een hoofddoek achter de prominente oren gefrommeld en een strakke maillot om de benen. Maar door zijn prachtige mimiek transformeert hij al snel tot een overtuigende, zij het ietwat fladderige ridder, die gemeen grinnikend op zijn zwarte paard door het land struint. Groothof wordt tijdens het vertellen bijgestaan door een vrolijk musicerende accordeonist en een voortdurend glimlachende klarinettiste. Op de achtergrond worden kinderlijke, doeltreffende illustraties geprojecteerd.

Ondanks die kleurrijke entourage is het Groothof die door zijn manier van bewegen, zijn duidelijke spelplezier en zijn bijzondere expressie de vaart in de voorstelling houdt. Daarin doet zijn werkwijze sterk denken aan die van zijn jongere broer, Frank Groothof. Ook Frank vertelt oude verhalen alsof ze nieuw zijn en ook Frank heeft muzikanten die mogen mee-acteren in een ingenieus decor. Maar Frank heeft, mede door zijn bekendheid uit Sesamstraat, grote schouwburgen tot zijn beschikking en René doet het in kleine zaaltjes. Volgend seizoen staan de broertjes voor het eerst sinds jaren weer samen op de planken.

René Groothof heeft iets weg van een vriendelijk dorpsschoolmeester, met tussenzinnetjes als `dat was heel gebruikelijk in die tijd', en plotselinge gruwelijke wendingen die afgedwaalde kinderen `er weer helemaal bijbrengt'.

Groothof toont zich ook meester van zijn verhaal; hij laat het naar willekeur vertragen of versnellen, dwaalt af, en en dat alles met een grote, tevreden grijns als hij ziet dat zijn toehoorders hem volgen. Het zijn de snelle wendingen die het zo prettig maken om deze man van dichtbij te zien.

Voorstelling: Heer Halewijn door Beer muziektheaterproducties. Concept/spel: René Groothof. Gezien: 18/1, De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 27/4. Vanaf 7 jaar. Inl. (020) 623 0623 of www.stipprodukties.nl

    • Jowi Schmitz