Servië kiest pas later president

Tot woede van Vojislav Koštunica en de hele Servische oppositie komen er voorlopig geen nieuwe Servische presidentsverkiezingen. Pas na de afkondiging van de nieuwe grondwet van Servië – maar wel voor oktober – worden er weer verkiezingen uitgeschreven.

Dat besliste gisteren de voorzitter van het Servische parlement, Nataša Micic. In de herfst zijn drie pogingen om een nieuwe Servische president te kiezen mislukt doordat de opkomst onder het wettelijk vereiste minimum van vijftig procent van het electoraat bleef. Eind december liep de ambtstermijn van de zittende president af – hij zit inmiddels, verdacht van oorlogsmisdaden, in Scheveningen gevangen – en sindsdien neemt Micic het presidentschap waar.

Ze liet gisteren weten dat er pas verkiezingen worden uitgeschreven als de nieuwe Servische grondwet – die moet worden aangepast nu Servië deel uitmaakt van een nieuwe staat, de unie `Servië en Montenegro' – klaar is. Volgens de regels moeten de grondwetten van Servië en Montenegro uiterlijk op 4 augustus zijn aangepast aan de grondwet van `Servië en Montenegro'. Maar Micic beloofde wel dat de verkiezingen worden uitgeschreven vóór het Servische parlement na het zomerreces bijeenkomt. Dat gebeurt op 1 oktober. Micic, lid van de Democratische Partij van de Servische premier Zoran Djindjic, zei dat ze tot haar beslissing is gekomen ,,rekening houdend met de politieke realiteit, met de belangen van het volk en de stabiliteit van het land.''

Vojislav Koštunica, de president van de inmiddels afschafte staat Joegoslavië en grootste kanshebber bij de verkiezingen voor het Servische presidentschap, reageerde woedend. Het besluit van Micic ,,kan niet worden uitgelegd'', zo zei hij. ,,Het besluit is totaal anti-constitutioneel. Met haar beslissing heeft de voorzitter van het parlement het instituut van president van Servië zo goed als afgeschaft en zichzelf als president geïnstalleerd, met een open ambtstermijn'', aldus Koštunica, De fractieleider van zijn partij maakte Micic uit voor ,,een apparatsjik die alleen maar probeert Djindjic aan de macht te houden''.

De veiligheids- en buitenlandcoördinator van de EU, Javier Solana, riep gisteren de Serviërs en Montenegrijnen op te werken aan een snelle oprichting van gemeenschappelijke instanties van hun nieuwe unie.