Rumsfeld naar het `Cuba van Europa'

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft opnieuw verontwaardiging in Duitsland geoogst. Joeg hij het land vorige week de gordijnen in door het als onderdeel van ,,het oude Europa'' tot ,,een probleem'' te bestempelen, dit keer gooide hij olie op het vuur door Duitsland in één adem te noemen met Cuba en Libië als landen waarop de Verenigde Staten bij een oorlog tegen Irak niet hoeven te rekenen.

Officieel weigert de regering in Berlijn commentaar. Maar de verontwaardiging is volgens de Duitse media wederom groot. Niet alleen in kringen van de rood-groene coalitie van bondskanselier Schröder, die zich met haar ondubbelzinnige `nee' tegen deelname aan een oorlog het ongenoegen van Washington op de hals heeft gehaald. Rumsfelds uitlatingen worden in het land van zijn voorouders opgevat als een regelrechte provocatie, een stoot onder de gordel van de Duitse waardigheid.

De Amerikaanse minister heeft zich in elk geval verzekerd van een kritische ontvangst op de 39ste Internationale Conferentie voor Veiligheidspolitiek dit weekeinde in München. Daags voor zijn vertrek uit Washington voor zijn trip naar Rome en München vertelde hij tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres dat een groot aantal regeringen de VS steun hebben toegezegd. Sommige maken hun hulp weliswaar afhankelijk van een tweede resolutie van de Verenigde Naties, maar zij zullen uiteindelijk mogelijk ook zonder zo'n VN-besluit de zijde van de VS kiezen, aldus Rumsfeld. ,,En dan zijn er nog drie of vier landen die hebben verklaard dat ze van plan zijn niets te ondernemen. Ik denk dat Libië, Cuba en Duitsland van die landen zijn die hebben aangegeven dat ze op geen enkele wijze zullen helpen.''

De conservatieve Beierse minister-president Edmund Stoiber sprak van ,,een niet niet te accepteren kwalificatie van Duitsland''. En de Duitse Europarlementariër Bernd Posselt (CSU) eiste het ontslag van Rumsfeld uit de regering-Bush. ,,Een minister van Defensie met een onnauwkeurige observatie van de vijand vormt een aanzielijk veiligheidsrisico'', zei hij. Daarentegen vroeg buitenlandspecialist Wolfgang Schäuble van de CDU om enig begrip voor de Amerikaanse minister. ,,De Amerikaanse retoriek hoeft niet altijd te bevallen, maar feit is toch helaas dat wij ons zo opstellen.''

Rumsfelds gastheren in München rekenen op de komst van een dertigtal ministers, onder wie ook Igor Ivanov (Rusland, Buitenlandse Zaken), Joschka Fischer (Duitsland, Buitenlandse Zaken), Peter Struck (Duitsland, Defensie), Michèle Alliot-Marie (Frankrijk, Defensie) en Kamal Kharrazi (Iran, Buitenlandse Zaken). Ook buitenlandcoördinator Solana van de EU en secretaris-generaal Robertson van de NAVO zullen deelnemen aan de bijeenkomst, die officieel te boek staat als een `forum voor dialoog over crisispreventie'. Daaronder valt dit keer zeker ook transatlantische woordenstrijd. Dankzij Rumsfeld.