Ramsj

Carel Weeber: Het versteende tentenkamp. Paperback, Uitgeverij 010, van €17,92 voor €6,50. De Slegte

`Wie meent dat architectuur berust op oorspronkelijkheid is ongeschoold, onwijs en soms wethouder', staat er bij wijze van ondertitel op de voorkant van dit boek, een bundeling van de columns die Weeber tussen 1994 en 1998 publiceerde in het Blad van Nederlandse Architecten. Goed en geestig geschreven stukken, waarin Weeber vaak genadeloos uithaalt naar de Nederlandse en buitenlandse architectenwereld. Ook bij De Slegte: Josep M. Jujol van Vincent Ligtelijn en Rein Saariste, een studie over de Catalaanse, enigszins aan Gaudí verwante architect Jujol (1879-1949). Van €17,92 voor €6,99.

J.A. Dèr Mouw (Adwaita): 'K ben Brahman. Maar we zitten zonder meid. Paperback, Ooievaar 2000, van €8,51 voor €3,50. Steven Sterk Utrecht

`'K ben Brahman. Maar we zitten zonder meid./ Ik doe in huis het en'ge dat ik kan:/ 'K gooi mijn vuilwater weg en vul de kan;/ Maar 'k heb geen droogdoek; en ik mors altijd,' luidt het complete vers waaraan de titel van dit boek (eerste druk in 1980) ontleend is. De bundel bevat een ruime keuze uit het werk van Johan Andreas Dèr Mouw (1863-1919): de classicus, filosoof, wiskundige en sanskritist die pas op zijn vijftigste, in 1913, aan zijn grootse oeuvre begon. De samenstelling was in handen van Gerrit Komrij.

Ook bij Steven Sterk: Proeven van bekwaamheid van Petra Berendrecht, een proefschrift over de `vader der Dietsche dichteren' Jacob van Maerlant (1230-1296), toegespitst op zijn vier hoofdwerken waaronder Alexanders geesten. Boek maakt deel uit van de mooie reeks `Nederlandse literatuur en cultuur in de Middeleeuwen'. Van €26,50 voor €12,50.

Hans Richter (met een introductie van Sir Herbert Read). Gebonden, Éditions du Griffon 1965, van €50,– voor €20,–. Roelants Nijmegen

`Richter's name will always be associated with the origins of the modern movement,' schrijft Herbert Read in zijn introductie over Hans Richter (1888-1976), de Duitse schilder, graficus en filmregisseur die zich in 1916 aansloot bij de dadaïstische beweging in Zürich, en in latere jaren contact onderhield met De Stijl-groep. In dit bijzondere boek – bijna veertig jaar oud – vertelt een 77-jarige Richter over zijn leven en werk en de sterke politieke motivatie die hem altijd dreef. `Good old' Herbert Read zou een jaar later de Erasmusprijs krijgen en in 1968 overlijden.

Timo de Rijk: Het elektrische huis. Paperback, Uitgeverij 010, van €29,50 voor €8,99. De Slegte

De handelseditie van een proefschrift over de `vormgeving en acceptatie van elektrische huishoudelijke apparaten in Nederland'. De eerste straalkachels en stofzuigers werden in de jaren twintig van de vorige eeuw ontworpen en verkocht door grote elektriciteitsbedrijven. Pas daarna kwam het roer in handen van Nederlandse fabrikanten als Inventum en Philips, hoe duur hun producten soms ook waren (maar liefst 275 gulden voor een `vloerwrijver-stofzuiger-combinatie' van Erres in 1939). Aardig boek, met een heldenrol voor de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen.

John Miksic (red.): Geschiedenis van Indonesië. Gebonden, Uniepers 1998, van €45,– voor €19,50. Steven Sterk Utrecht

Grondig overzichtswerk, geschreven door een groep Indonesische (kunst)historici en archeologen, `bijgestaan door een prominent team van internationale collega's'. De nadruk ligt op de oude geschiedenis van Indonesië: vanaf de prehistorie tot aan het begin van de twintigste eeuw, toen de laatste autonome gebieden hun onafhankelijkheid verloren. Enkele onderwerpen: de oudste bouwwerken van Indonesië (waaronder ook de Borobudur), de Sumatraanse koninkrijken in de vroeg-klassieke periode, en – meer recent, en zelfs weer actueel geworden – de opstand van de Chinese bevolking in 1740.

    • Henk Lagerwaard