Potterhaar voor Balkenende

'Onze premier Balkenende lijkt op Harry Potter.' Iedere keer als ik dat lees, word ik weer kwaad. Want het is helemaal niet waar. Balkenende ziet eruit als een ontzettende nerd, een stuut, het braafste jongetje van de klas. Als hij zou kúnnen toveren zou hij het niet eens doen. Omdat het niet hóórt. En het geeft zo'n rommel, vindt zijn vrouw. (Die met haar parelketting trouwens best op Harry's Tante Petunia lijkt.)

En dat Playmobil-kapsel van hem! Door die versgekamde haartjes lijkt hij inderdaad een beetje op de Harry Potter uit de film. Maar iedereen die de boeken heeft gelezen, weet dat Harry Potter wild, zwart haar heeft. Het is niet te kammen, het groeit alle kanten op. Dat woeste punkhaar is één van de vele redenen waarom Harry's oom en tante hem zo haten. Volgens hen ziet hij er niet netjes uit. Lees maar in deel 1: ,,`Kam je haar!' blafte Oom Herman, bij wijze van ochtendgroet. Zo eens per week keek Oom Herman even over de rand van zijn krant naar Harry en riep dat zijn haar geknipt moest worden. Harry's haar werd waarschijnlijk vaker geknipt dan van alle andere jongens in zijn klas bij elkaar, maar het hielp niet. Zijn haar groeide nu eenmaal zo - alle kanten uit.''

Balkenende's badmutshaar groeit alleen maar naar beneden. Misschien moeten we hem helpen. Wie heeft er haartips? Tover een nieuwe kapsel voor Balkenende en stuur het naar:

NRC Handelsblad

Cultureel Supplement

Postbus 8789

3009 TH Rotterdam

of: cs@nrc.nl

    • Wilfred Takken