Neushoorn Hugo durft eindelijk de trap af

Nee, een `watje' willen ze Hugo niet noemen, in Diergaarde Blijdorp. Ze zijn in Rotterdam heel trots op het bijna twee maanden oude pantserneushoorntje. Maar echt vlot en dapper is Hugo nog niet. Hugo werd in december geboren. En er kwamen natuurlijk veel mensen kijken. En al die tijd was Hugo de Pantserneushoorn alleen maar op een tv-scherm te zien.

Hij durfde de trap niet af. Hij was met geen mogelijkheid over te halen om de treden af te lopen tussen de stal en het grote binnenverblijf van de neushoorns.

,,Aan moeder Namaste lag het niet,'' zegt Constance Alderlieste van Blijdorp. ,,Want zij wilde maar wat graag naar het binnenverblijf lopen. Maar zodra zij merkte dat Hugo niet volgde, draaide ze ongerust weer om. Dan bleven ze de hele dag op stal. Tot teleurstelling van het publiek, dat de neushoornbaby wilde bewonderen.''

Vorige week vonden de verzorgers het welletjes. Zij probeerden Namaste met eten te lokken. In het binnenverblijf legden ze allemaal lekkere hapjes klaar. En in de stal kreeg Namaste geen eten meer. Alderlieste: ,,Na twee dagen kon de hongerige Namaste de verlokkingen niet meer weerstaan. Ze daalde de treden af. Hugo schrok flink. Maar toen hij zijn moeder beneden zag staan, hoefde hij niet lang na te denken. Hij overwon voor heel even zijn `trapangst'. Hij had de bibbers in de benen.''

De volgende dagen moest de truc nog worden herhaald. Er wordt in de dierentuin zelfs gefluisterd dat de Rotterdamse neushoornverzorgers de kleine Hugo een keer een bemoedigend zetje moesten geven. Maar het resultaat mag er wezen: Hugo is zijn angst nu helemaal kwijt. Alderlieste: ,,Hij loopt elke dag heel stoer als eerste naar beneden, op de voet gevolgd door zijn moeder. Hij heeft vast gemerkt dat er in dit verblijf veel meer te beleven valt dan in de vertrouwde stal.''

In Blijdorp maken ze zich nu weer ergens anders zorgen over. Het buitenverblijf van de neushoorns wordt dit voorjaar aangepast. Mensen kunnen dan goed kijken naar de neushoorns die bij mooi weer lekker in het water liggen. En binnen hebben ze een duur bad met verwarmd water. Je voelt hem aankomen - in Blijdorp hopen ze nu maar dat Hugo geen watervrees heeft. Stiekem. Want als je ernaar vraagt? ,,Zó'n neushoorn, die Hugo van ons. Hugo is alleen wat minder ondernemend dan zijn twee oudere broertjes op die leeftijd waren.''

    • Frans van der Helm