Kabinet zet leger in tegen terreur

Het kabinet gaat de marechaussee en het leger inzetten om Nederland te beschermen tegen eventuele terroristische aanvallen. Het demissionaire kabinet zou naar verwachting vandaag instemmen met een plan hiertoe, dat is ingegeven door de toegenomen oorlogsdreiging. Dit hebben bronnen rond het kabinet vanmorgen bevestigd. Naar het oordeel van het kabinet is de politie alleen niet voldoende toegerust om de beschermingstaken in zulke omstandigheden op zich te nemen.

De militairen moeten vooral strategische plaatsen bewaken, zoals tunnels, bruggen, vliegvelden en elektriciteitscentrales. Vooral Schiphol en de haven van Rotterdam gelden als mogelijke doelwitten van terroristen. Ook zouden marechaussee en militairen zich bezig moeten houden met de bewaking van eventuele wapentransporten van de Amerikanen over Nederlands grondgebied.

Er wordt nog onderhandeld met de Amerikanen over de beveiliging van hun ambassade in Den Haag en het consulaat in Amsterdam. Al sinds de terroristische aanslagen van 11 september 2001 voert het ministerie van Binnenlandse Zaken overleg over nadere veiligheidsmaatregelen. De Amerikanen stellen daarbij volgens ingewijden eisen die verder gaan dan de Nederlanders willen toestaan.

Het was vanmorgen nog niet geheel duidelijk welk legeronderdeel wordt ingezet. Het initiatief ligt hiervoor bij de minister van Binnenlandse Zaken. Op zijn departement zetelt het Nationaal Crisis Centrum (NCC), dat coördinerend optreedt. Na 11 september 2001 werd het 3.000 man tellende Korps Nationale Reserve (Natres) enige tijd ingezet voor beveiligingstaken. Sinds die periode liggen er ook draaiboeken gereed met scenario's voor maatregelen die genomen moeten worden in bepaalde crisissituaties.