`Gouden aandeel KPN niet afstaan'

De Staat wil het gouden aandeel in het telecombedrijf KPN toch niet afstoten. Het ministerie van Financiën meldde gistermorgen nog dat Nederland dat wel zou willen. Door een ,,interne fout'' was dit verkeerd naar buiten gebracht, aldus een woordvoerder.

Eerder deze week werd bekend dat de Europese Commissie er bij Nederland op aandringt de uitgebreide zeggenschapsrechten die zijn verleend aan de staatsbelangen – het zogenoemde gouden aandeel – op te geven in telecombedrijf KPN en postbedrijf TPG. De staat heeft in KPN een belang van 31,4 procent en in TPG 34,7 procent.

De Europese Commissie vindt onder aanvoering van de Nederlandse Eurocommissaris Frits Bolkestein (Interne Markt) dat het gouden aandeel investeerders uit andere landen ervan kan weerhouden in deze bedrijven te beleggen. De Commissie wijst op gewonnen procedures bij het Europees Hof tegen Frankrijk en Portugal.

,,Met het gouden aandeel kan de staat zijn financiële belangen beter verdedigen'', zegt de woordvoerder van Financiën nu. Bij TPG speelt ook nog het publieke belang mee. Via het gouden aandeel kan de overheid bijvoorbeeld de postbezorging op het platteland waarborgen. Volgens de Commissie kan dit ook op andere manieren, bijvoorbeeld via wetgeving. Het Kamerlid Crone (PvdA), die nauw betrokken is bij de formatiebesprekingen, erkent dit laatste. ,,Maar we hebben nu nog geen goede wetgeving. Zolang moeten we onze oude schoenen niet weggooien.''

Als Nederland volgens hem geen gouden aandeel in KPN meer zou hebben, zouden de aandeelhouders kunnen besluiten het netwerk te verkopen. ,,Dat is toch niet wat Bolkestein wil: een privaat monopolie'', zegt kamerlid Crone. Als Nederland blijft weigeren, kan de Commissie naar het Hof stappen. Overigens wil de staat op lange termijn wel aandelen in KPN afstoten.