Franse dief krijgt vier jaar voor kunstroof

De Franse kunstdief Stéphane Breitwieser is gisteren door een Zwitserse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en tot ontzegging van het recht, gedurende tien jaar, om Zwitsers grondgebied te betreden.

Tijdens het proces, dat drie dagen duurde, gaf Breitwieser toe 240 kunstvoorwerpen en schilderijen te hebben gestolen uit musea en galeries in Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Denemarken. In Zwitserland stal hij 69 voorwerpen, met een geschatte totale waarde van 1,1 miljoen euro.

Breitwieser (31) werd in november 2001 aangehouden na een diefstal uit het Richard Wagner-museum in Luzern. Hij was in Zwitserland al eerder veroordeeld voor diefstal van kunst. Na zijn arrestatie bleek dat hij sinds 1995 behalve in Zwitserland nog in zeven andere Europese in totaal 240 kunstvoorwerpen had ontvreemd. Er zaten werken bij van Pieter Breughel de Jongere, Lucas Cranach de Oudere, Corneille de Watteau en François Boucher, met een waarde van tientallen miljoenen euro.

Na zijn arrestatie verzocht Zwitserland de Franse justitie huiszoeking te doen in het huis in het Franse Eschentzwiler nabij Straatsburg, waar Breitwieser met zijn moeder Mireille woonde. Die huiszoeking vond ruim twee weken na de arrestatie plaats. In de tussentijd had Mireille Breitwieser om zich ,,te wreken op haar zoon'' meer dan de helft van de werken bij de vuilnis gezet, versnipperd en in het Rijn-Rhône-Kanaal gegooid. Daar werden in mei 2002 110 voorwerpen teruggevonden.

Breitwieser, die steeds gezegd heeft gehandeld te hebben uit hartstocht voor de kunst, werd in een psychiatrisch rapport omschreven als ,,kinderlijk, a-sociaal en narcistisch''. Zelf omschreef hij zich als ,,katsverwend''. Hij zou tot zijn daden gekomen zijn doordat zijn vader, na de scheiding van zijn ouders, een collectie oude wapens waaraan de zoon verknocht was, meenam naar zijn nieuwe adres.

Breitwieser wordt na uitzitting van zijn Zwitserse straf nogmaals berecht in Frankrijk, voor de zeventig voorwerpen die hij uit Franse musea en galeries stal. Andere gedupeerde landen kunnen de Franse justitie verzoeken hem ook voor de elders gepleegde kunstroof te berechten. NedArt, dat fungeert als Nederlands meldpunt voor het wereldwijde Art Loss Register (ALR), zegt tot nu toe geen aangiften van Nederlandse particuliere kunstbezitters te hebben gehad. Ook over door Breitwieser ontvreemde kunstwerken uit Nederlands openbaar bezit is tot nu toe niets bekend.

    • Pieter Kottman