Fors verlies banen door zelfscankassa

Minimaal vier supermarktketens voeren dit en volgend jaar zelfscankassa's in. Hiermee rekenen klanten hun boodschappen af zonder caissière. C1000 plaatst dit voorjaar de eerste tientallen zelfscankassa's.

Invoering van zelfscankassa's kost duizenden caissières hun baan. Bij een gemiddelde supermarkt werken 35 caissières, vaak parttime. In Nederland zijn ongeveer 60.000 caissières. Deskundigen denken dat over vijf jaar de helft van het kassapersoneel overbodig is geworden door de zelfscankassa's. ,,Hier is de komende tijd een groot verlies van banen mee gemoeid'', zegt bestuurder J. Brocken van FNV Bondgenoten. Hij houdt invoering niet tegen. ,,Deze ontwikkeling is onvermijdelijk.''

Gisteren heeft C1000 een proef in een supermarkt in Bodegraven, vlakbij Gouda, afgesloten. Daarbij houden klanten zelf hun artikelen voor een laserapparaat, zodat ze niet in een rij hoeven wachten. Onderzoeksbureau AC Nielsen is positief in een rapport, zegt een C1000-woordvoerder. ,,Het zelfscansysteem werkt voortreffelijk en is betrouwbaar. Onze conclusies zijn één en al halleluja.''

Drie maanden na invoering rekent 30 procent van de klanten in Bodegraven af met drie zelfscankassa's. De bedrijfsleider van de supermarkt heeft besloten om het aantal apparaten te verdubbelen. Tientallen bedrijfsleiders van C1000 die in Bodegraven keken, hebben zich nog voordat het rapport van AC Nielsen verscheen, opgegeven voor inbouw van zelfscankassa's. Dat zegt commercieel directeur G. van Keulen van het gelijknamige installatiebureau, die technische apparatuur bij de meeste supermarktbedrijven plaatst. ,,Na jaren van aarzeling gaan zelfscankassa's doorbreken. Ik denk dat over vijf jaar 60 procent van de traditionele kassa's is vervangen.''

Regionale supermarktketen Hoogvliet (37 winkels) begint deze zomer met een proef met bijna hetzelfde systeem. Als die naar tevredenheid verloopt, wil commercieel directeur H. Westra in een eerste fase binnen twee jaar 10 à 20 procent van de kassa's vervangen.

De winkelketen Dekamarkt (85 winkels, 2.700 caissières) gaat in twee winkels proefdraaien. ,,Zelfscankassa's verbeteren onze productiviteit'', zegt M. Stevens, hoofd winkelsystemen. Een fulltime caissière kost ongeveer 20.000 euro per jaar. Bij Albert Heijn loopt een proef.

    • Frits Baltesen