Deutsche Bank verrast met verlies

Deutsche Bank heeft in laatste kwartaal van vorig jaar onverwachts verlies geleden. In het vierde kwartaal van 2002 boekte het concern een negatief nettoresultaat van 105 miljoen euro.

Dat heeft Deutsche Bank vanmorgen bekendgemaakt. Het was voor Deutsche Bank, een van Europa's grootste banken, het tweede opeenvolgende kwartaal dat er verlies werd geleden. Analisten hadden echter voor het laatste kwartaal op een bescheiden winst gerekend.

Een jaar geleden bedroeg het kwartaalverlies nog 1 miljard euro. Deutsche Bank presenteerde vanmorgen de jaarcijfers, waarbij topman Josef Ackermann aangaf voor 2003 betere resultaten te verwachten dan die over 2002. Het financiële concern realiseerde een bedrijfsresultaat van 3,5 miljard euro over 2002, tegenover 1,8 miljard euro in 2001.

,,Het afgelopen jaar hebben we ons vooral bezig gehouden met het stroomlijnen van de bank. Na een goede start dit jaar hebben we er alle vertrouwen in dat de bank volledig profijt heeft van alle veranderingen'', zei Ackermann. Het netto resultaat over 20002 kwam uit op 397 miljoen euro, tegen over 167 euro in 2001.

De economie in Duitsland maakt zware tijden door. Het afgelopen jaar was volgens de Duitse banken het slechtste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deutsche Bank heeft, net als sommige branchegenoten, een winstval kunnen voorkomen door zwaar in te zetten op kostenbesparingen. In totaal werd er voor 3,8 miljard bezuinigd vorig jaar bij de bank, en gingen ruim 9.000 banen verloren. Ook heeft de bank onderdelen en deelnemingen afgestoten, zoals het belang in Deutsche Börse. In totaal leverde de uitverkoop 8,5 miljard euro op.

Wegens de Europese recessie en de groei van het aantal bedrijfsfaillissementen heeft Deutsche Bank zijn voorzieningenniveau weer moeten opvoeren. Het concern trof in het vierde kwartaal een voorziening ter waarde van 423 miljoen euro voor slechte of oninbare leningen en kwam daarmee uit op een totale reservering van 1,7 miljard euro. In het derde kwartaal werd deze stroppenpot nog met 790 miljoen euro gevuld.