Damrak zoekt naar richting

De beurs van Amsterdam had vanmorgen moeite met het bepalen van richting. Op het Damrak liepen de koersen aanvankelijk op, maar later in de ochtend moesten de winsten weer worden ingeleverd. Rond het middag uur noteerde de AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, 0,71 procent lager.

In de AEX-index viel LogicaCMG op. De automatiseerder won 11,5 procent op 1,84 euro na berichten voorbeurs dat de winstprognose voor de tweede helft van 2002 gehandhaafd blijft. Logica en CMG fuseerden vorig jaar.

Andere stijgers waren ABN Amro en Fortis. ABN Amro profiteerde van Deutsche Bank, de Duitse concurrent die vanmorgen de jaarcijfers presenteerde. Deze bank verwacht het dit jaar beter te gaan doen dan vorig jaar. ABN Amro noteerde rond het middaguur 0,78 procent hoger, een zelfde stijging als die van Fortis. De andere financiële waarden, ING en Aegon, hadden het moeilijker. Aegon moest een verlies incasseren van bijna 3 procent, terwijl ING 0,72 procent goedkoper werd.

Onderaan de lijst stond TPG met een verlies van 3,3 procent. Het postconcern hangt een lagere waardering van kredietbeoordelaar Standard & Poor's boven het hoofd vanwege verliezen bij de pensioenfondsen. Verder boekten Hagemeyer en Numico koersverliezen.

De MidKap-index stond wederom op verlies. De index voor middelgrote fondsen stond op 279,69 punten, een verlies van 2,07 punten, 0,7 procent.

Beleggers in Europa zijn voorzichtig. Zorgen over de oorlog in Irak domineren, zeker na de jongste uitlatingen van president Bush. Die waren dreigend en sluiten iets anders dan oorlog zo goed als uit. Daarnaast was het lagere slot gisteravond op Wall Street van de Dow-Jonesindex weinig inspirerend.

De DAX-index in Frankfurt noteerde vanmorgen ongeveer op hetzelfde niveau als het slot van gisteren. In Londen steeg de FTSE-index aan het eind van de ochtend uit het rood naar een plus van 0,6 procent. Vooral de verzekeraars en telecomconcerns waren in trek. De koersen van Prudential en Vodafone stegen rond de 2,5 procent.

De beurs in Parijs stond op een verlies van 0,2 procent. In de CAC-40-index liet vooral France Telecom het afweten. Het concern werd 1,7 procent minder waard, als gevolg van een lagere waardering van een effectenbank.