Daems gered na enquête Sabena

De Belgische minister Rik Daems (Overheidsbedrijven) mag aanblijven, ondanks verklaringen tegenover de parlementaire enquêtecommissie inzake de ondergang van luchtvaartmaatschappij Sabena ,,die niet stroken met de waarheid''.

De voltallige Kamer spaarde gisteren de liberale bewindsman door in meerderheid zijn goedkeuring te onthouden aan het onderdeel van het enquêterapport waarin de harde kritiek is verwoord. De kritiek op Daems betreft niet zijn handelwijze bij het faillissement van Sabena, maar het inhuren van een advocatenkantoor op staatskosten om hem te helpen zich tegenover de parlementaire enquêtecommissie te verweren.

Daems had aan de commissie verklaard dat hij advocatenkantoor NautaDutilh had gevraagd na te gaan of de Belgische staat juridisch aansprakelijk kon worden gesteld voor het beheer van het Sabenadossier. Uit interne documenten van zijn eigen ministerie bleek echter dat NautaDutilh de bewindsman moest helpen bij de ondervraging door de enquêtecommissie. Ook assisteerde Nauta Dutilh partijgenoten van Daems bij de voorbereiding van vragen in de enquêtecommissie. Partijgenoten van Daems in de commissie speelden op zijn verzoek bovendien vertrouwelijke documenten toe aan hemzelf en aan het advocatenkantoor.

De enquêtecommissie sprak in haar rapport van ,,onaanvaardbare'' initiatieven. Zij had ook kritiek op de slechte medewerking van premier Guy Verhofstadt (partijgenoot van Daems) met de enquêtecommissie.

De Kamer stemde na zware druk van de liberale VLD alleen in met een reeks aanbevelingen van de enquêtecommissie om het bestuur te verbeteren bij overheidsbedrijven, waar door politieke benoemingen en interventies veelvuldig problemen zijn.

De Sabena-commissie legt de directe schuld voor de ondergang van Sabena bij partner Swissair, dat door `bedrog' Sabena in het faillissement stortte.