Cricketcommissie: Zimbabwe is veilig

De technische commissie van het wereldkampioenschap cricket in Zuid-Afrika heeft gisteren het verzoek van de Engelse cricketbond (ECB) om de wedstrijd van Engeland op 13 februari in Harare tegen Zimbabwe te verplaatsen verworpen. Engeland is onmiddelijk tegen de uitspraak in beroep gegaan.

De ECB en de Engelse spelers kregen te horen dat de situatie in het land van dictator Mugabe veilig genoeg is om cricket te spelen. De technische commissie vergaderde vijf uur over de kwestie. Het beroep van de Engelsen wordt vandaag behandeld, de uitspraak zou vanmiddag zijn.

Eerder had Nieuw Zeeland al laten weten de wedstrijd in Kenia niet te spelen wegens de onveilige situatie in Nairobi. Nieuw Zeeland zoekt nu een juridische weg via het Sporttribunaal in Lausanne om af te dwingen de wedstrijd tegen Kenia in Zuid-Afrika te spelen.

De directeur van de Internationale Cricket Council (ICC), Malcolm Speed, liet tijdens de persconferentie na afloop van de vergadering in Kaapstad weten dat de organisatoren de zaken zorgvuldig hebben afgewogen en dat Engeland gewoon naar Zimbabwe moet om de WK-wedstrijd te spelen. Ook Australië en Nederland, dat 28 februari in Bulawayo tegen Zimbabwe moet spelen, hebben hun zorgen over de situatie in Zimbabwe uitgesproken, maar volgen de officiële lijn van de ICC. Speed kwam ook nog met het aanbod om een extra gesprek te hebben met de Nederlandse en Australische spelers en officials om de genomen veiligheidsmaatregelen nog eens aan de orde te stellen en uit te leggen waarom de ICC vindt dat er in Zimbabwe gecricket kan worden.

De manager van het Nederlands cricketelftal, Hans Mulder, liet weten dat hij graag ingaat op het aanbod van Speed. ,,Er is grote zorg omtrent de veiligheid in Zimbabwe binnen onze ploeg. Van een gesprek met Speed worden we wellicht wat geruster. Wij willen ook een einde aan de onzekerheid.''

Inmiddels is het opvallend dat niet meer wordt gesproken over de politieke situatie in Zimbabwe, waar president Mugabe zijn schrikbewind voert. Honger, moord en doodslag waren eerder items in de discussie. Nu is het uitsluitend een kwestie van veiligheid.

Zo'n 70 kilometer buiten Kaapstad verloor het Nederlands cricketelftal, dat de ontwikkelingen rondom de reis naar Zimbabwe gespannen volgt, gisteren kansloos de derde oefenwedstrijd tegen het provincieteam van Boland, dat in 50 overs 272 runs scoorde. Nederland was na 48 over all out voor 178. Geen bevredigend afsluiting van de oefencampagne.

    • Geerhard de Grooth