Clipse

De cd Lord Willin' van het duo Clipse is al een tijdje uit, maar de twee rappende broers uit Virginia staan nu pas in de belangstelling, dankzij hun single Grindin'. Dat liedje is niet representatief voor Lord Willin'. Grindin' klinkt kaal, afgezien van `handclaps' en een kriebelig deuntje dat irritant maar ook onweerstaanbaar in je geheugen haakt.

De rest van de door The Neptunes geproduceerde cd laat horen dat deze Neptunes – bekend van producties voor Kelis en Jay-Z – als altijd juist goed raad weten met vette bassen en funky keyboards.

Hun beats werden gecombineerd met de opruiende raps van Gene en Terrence Thornton, die zo te horen zijn opgegroeid voor galg en rad, maar juist op tijd het roer hebben omgegooid. Met scherpe dictie en sarrende toon behandelen ze de valkuilen van het adolescentenbestaan, als drugsdealen en ruzies met moeder. En ze weten hoe ze monotonie moeten vermijden. Voordat het saai zou kunnen worden, gooien ze er gezongen uithalen tussendoor die van een oude soulplaat lijken te komen, zo precies wordt het midden gevonden tussen vervoering en wanhoop.

Clipse. Lord Willin' (Arista 14735)

    • Hester Carvalho