Britse rente plots verlaagd

Volledig tegen de verwachting op de financiële markten in, heeft de Britse centrale bank gisteren haar rente verlaagd. De Europese Centrale Bank hield na haar vergadering gisteren de rente volgens verwachting onveranderd.

De Bank of England (BoE) verraste de City met een renteverlaging van een kwart procentpunt tot 3,75 procent. Het was de eerste verlaging sinds een ongebruikelijk lange periode van vijftien maanden. Als motief gaf gouverneur Eddy George op dat de ,,verwachte vraag, zowel wereldwijd als nationaal, iets zwakker zal zijn dan verwacht''. Die trend, al langer zichtbaar, zou worden aangewakkerd door de naderende oorlog tegen Irak.

De explosief gestegen huizenprijzen van dertig procent per jaar en de aanhoudende forse consumptiestijging hielden een renteverlaging tot nu toe tegen. Er zijn tekenen dat de huizenprijsstijging begint af te vlakken en dat het consumentenvertrouwen daalt, ook door de recente koersdaling op de beurs.

Analisten reageren verdeeld op het besluit van de BoE. Sommigen achten de verlaging gewettigd, anderen zeggen dat de bank ,,met vuur speelt'' door bij een licht gestegen inflatie de rente te verlagen. Grote hypotheekverstrekkers verlaagden meteen ook hun rentes. Het Britse werkgeversverbond verwelkomde het besluit. Het verbond roept al langer om renteverlaging als steun voor de noodlijdende nijverheid en de exporteurs die door het dure pond worden gehinderd.

Onzekerheid over de oorlog tegen Irak weerhield de Europese Centrale Bank er gisteren juist van om haar rente – nu 2,75 procent – te verlagen. Volgens ECB-president Wim Duisenberg werden de voors en tegens van een rentestap gisteren in het bestuur uitgebreid bediscussieerd. Dat was voor analisten de bevestiging dat de ECB over niet al te lange tijd alsnog tot een renteverlaging zal besluiten.

Dat dit gisteren niet gebeurde, komt doordat de uitwerking daarvan volgens de ECB ongewis zou zijn. ,,Wij waren bang dat een renteverlaging op dit moment een druppel zou zijn die verloren gaat in een zee van onzekerheid'', zei Duisenberg. De centrale-bankpresident hield de mogelijkheid van een renteverlaging open door de huidige rentevoet slechts `voorlopig' te betitelen als `passend'.

Op de Londense beurs wist de Britse renteverlaging de aandelenkoersen niet op te stuwen. De FTSE-index in Londen sloot gisteren ruim twee procent lager en wist vanmorgen slechts 0,5 procent te herwinnen.

EURO: pagina 11