Beesten op huwelijksreis

In informatieve kinderboeken gaat al gauw van alles mis. Soms zijn de illustraties te saai, dan weer is de tekst bloedeloos en veel te volwassen gesteld. Of de plaatjes of de woorden, of allebei, vallen juist veel te lollig uit. Het non-fictieboek voor kinderen vanaf een jaar of tien maakt de laatste tijd een bescheiden revolutie door. Behalve Bas Haring, bekroond voor zijn speelse Kaas en de evolutieleer, waren er andere auteurs en illustratoren die de juiste toon wisten te treffen. Zij schreven onder meer over koeien en over beeldende kunst.

Met non-fictie voor jongere kinderen is het nog altijd droef gesteld. Enkele jaren terug verscheen bij uitgeverij Zwijsen de serie `Weetjes voor beginnende lezers' waarvan een aantal boekjes wel aardig was, maar verder? Vooral leergierige kleuters hebben het zwaar, zelfs als je prentenboeken over wat er zoal komt kijken bij een logeerpartij of een verhuizing, ruimhartig als een soort non-fictie opvat. Maar nu is er Reis om de wereld van A tot Z, een groot en hoogst origineel boek vol uitbundig gekleurde platen, waarop te zien is hoe het er aan toegaat op heel de wereld. Een heel vriendelijke wereld, met auto's en boten en een metro, maar zonder mensen en oorlog. Wel scharrelen overal apen rond die de rol van de mens, zo lang die zich weet te gedragen althans, op zich nemen. De tekenstijl van Gilles Ecluar doet sterk denken aan die van Jean de Brunhoff (van het beroemde olifantje Babar).

Aagje de giraffe en Zorba de zebra zijn op huwelijksreis rond de wereld, te beginnen met het `Afscheidsfeest in de savanne'. Ze vliegen over Afrika, met een korte stop in de Sahara, door naar Venetië, om via Azie en Australië in Zuid-Amerika te belanden. Dan doen ze Noord-Amerika aan, de Noordpool, Azië weer, Europa even kort nog, om te eindigen op `Ons eiland in de Zon', wat, gezien de kaart voorin het boek, wel een vergeten Canarisch Eilandje moet zijn. Onder de grote platen staat opgesomd wat er zoal te zien is. De kinderen moeten zelf de rivier zien te vinden, in Afrika, maar ook de termietenhoop, het wrattenzwijn en de djembe. Het is een zoekboek, de oplossingen staan achterin. Op de laatste plaat liggen de souvenirs van de wereldreis uitgestald.

Natuurlijk zijn er veel kleuters die nog helemaal opgeslokt worden door de wereld vlakbij hen, die naar niet veel meer nieuwsgierig zijn dan naar hoe lang ze op een been kunnen staan. Reis om de wereld van A tot Z is ook voor hen, want het is behalve een leerzaam, vooral een erg mooi en vrolijk boek. De platen zitten vol verhaaltjes en het is aan de volwassen voorlezer er uit te kiezen wat de kleuter in kwestie boeien kan.

Gilles Ecluar: Reis om de wereld van A tot Z. Met Aagje en Zorba de wereld rond in 500 woorden. Uit het Frans vertaald door Jacques Dohmen. Querido. 50 blz. Vanaf 4 jaar. €15,–

    • Judith Eiselin