Asielzoekers lopen weg uit campus

Ruim dertig van de zestig alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) zijn gisteren weggelopen uit de campus in Vught. Volgens de politie zijn ze over de hekken geklommen na ,,een heftige woordenwisseling'' met directeur C. Wiessner van de campus. De ruzie ging over het ,,te strenge regime'' en de dreigende directe uitzetting van negen van hen.

De ama's zijn naar het station van Den Bosch gevlucht, waar ze door de spoorwegpolitie zijn tegengehouden omdat ze niet in het bezit waren van geld voor kaartjes. Ze hebben vervolgens door Vught en Den Bosch gezworven. Een deel van hen heeft de nacht doorgebracht in een huis van een Nigeriaanse vrouw. De politie had naar haar zeggen ,,geen juridische grond'' de ama's op te pakken omdat Nidos, de voogdij-instelling waaronder de ama's vallen, en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geen aangifte van vermissing hebben gedaan.

Volgens een woordvoerder van Nidos is het COA verantwoordelijk voor ,,een goede opvang'' van de ama's. Hij maakt zich ,,zorgen'' over de jongeren, van wie er enkelen hebben gezegd ,,liever dood te vriezen dan terug te gaan naar de campus''. Maar volgens de politie hebben de weggelopen ama's en de directie van de campus vanmiddag een gesprek met elkaar. Volgens de woordvoerder van Nidos wil het hoofd van de campus ,,de harde kern'' van de ama's naar het asielzoekerscentrum in Deelen overplaatsen.